Xenoma е японска компания, която специализира в разработката на смарт тъкани за дрехи. Новите им предложения се казват "e-skin Sleep & Lounge" и бяха показани за първи път на CES 2020. Всъщност под това име се крият умни пижами, които ще са налични в няколко разновидности за всички възрасти. Интеграцията на смарт сензори им позволяват да следят сърдечния ритъм, ритъма на дишане, качеството на съня и др., съобщава Engadget.

 

 

Умните пижами на Xenoma имат и тракери за движението, като целта е да следят в реално време здравословното състояние на потребителите. Серията е предназначена основно за възрастни хора и е подходяща за употреба от пациенти в медицински заведения. Иновативните текстилни решения в дрехите на Xenoma позволяват сензорите да не изискват гел или друга течност, за да запазят проводимите си свойства при постоянен допир с кожата.

 

 

Компанията твърди, че са нужни около 100 изпирания, за да се забележат сигнали от носенето. Това прави умните пижами, толкова издръжливи, колкото нормалните дрехи. Специална аларма ще се активира при съмнения, че човека, който ги носи е загубил баланс и е паднал на земята. Във вътрешността на пижамите има модул с големина от два инча, където са разположени вградена батерия, Bluetooth LE сензор, акселерометър и жироскоп. Крайната цена ще е по-малко от $100.

 

Oще от Digital: Ултратънки гъвкави влакна от графен ще променят възможностите на умните дрехи