На повечето от нас ни се е случвало да изтървем смартфона си на земята. В такъв момент няма как да не изпаднем в паника. Бързо се навеждаме,  вдигаме телефона и започваме да го тестваме за различни повреди.

 

Според изследване на Motorola, 50 % от собствениците на мобилни устройства са чупили дисплея след изпускането им на земята. И тъй като ремонтът е скъп, а и създава редица неудобства, 43 % от хората решават да си купят нова джаджа. Ето защо не е чудно, че продажбите на калъфи за смартфони процъфтяват.

 

Печалбите от продажбата на мобилни аксесоари в света възлизат на $ 81,5 милиарда за миналата година, според ABI Research. Специалистите често препоръчват закупуването на калъфи, които покриват военните стандарти за устойчивост, за съжаление обаче, тези стандарти не са толкова строги, колкото си мислим.

 

Оказва се, че не всички военни тестове са еднакво надеждни. От Digital Trends са разговаряли с експерти, които стоят зад някои от най-добрите калъфи за смартфони, за да разберат какво реално означават тези сертификати.

 

Военният стандарт MIL-STD-810G

Документът описващ военния стандарт MIL-STD-810G е повече от 800 страници. Ако проявявате интерес може да го изтеглите от EverySpec, но за да ви спестим време, ще поясним че той изисква устройството да се тества за издръжливост при изпускане върху повърхност от шперплат, която е с дебелина два инча поставена върху бетон.

 

Устройството трябва да бъде изпуснато 26 пъти от всяка страна. След всяко изпускане, устройството се проверява визуално за функционална и структурна цялост.

 

Въпреки това обаче, производителите имат право да използват до пет различни проби по време на тестовете. Това означава, че всеки калъф е възможно да бъде изпуснат само пет или шест пъти и ориентацията може да се променя за всяко изпускане, когато не се тества за кумулативно увреждане. Освен това се говори за изпускане върху шперплат, не на тротоара.

 

Потребителите могат да се доверят на MIL-STD-810G като основен показател, че калъфът е проектиран да защити устройството им от изпускане от височина 1,20 м, но въпреки това, те трябва да четат дребния шрифт, за да получат цялата информация за това как е проведено изпитването и при какви условия.

 

Тестовете за военния стандарт се различават значително

Компанията Pelican тества своите калъфи като пуска смартфона 20 пъти на земята от 1,2 метра височина и след това от 1,8 метра върху повърхност от твърда дървесина над бетон. След всяко изпускане се гледа за някаква повреда на устройството и ако се открие такава, инженерите се връщат към чертожната дъска за редизайн на калъфа.

 

В Otterbox тестват устройствата за фини щети, освен очевидните, тоест за пълна функционалност – физическа, акустична, тактилна, размери и естетика. Otterbox не е единственият производител, който разчита на по-надлежно тестване, защото не всички повреди се виждат от пръв поглед. Може да има вътрешна повреда на микрофон, високоговорител, бутони, увреждане на антената, и така нататък. Ако устройството ви започне да се държи по начин, който не е работил преди да го изпуснете на земята и не може да разберете защо, това може да се дължи на вътрешни увреждания.

 

Производителите на калъфи провеждат свои собствени тестове за надеждност на продуктите си. Ето защо много трудно може да се даде точна сравнителна ефективност на различните калъфи. Липсата на единни стандарти за провеждане на тестовете създава реален проблем за потребителите да разберат напълно реалните ползи от използването на калъф за устройството си.

 

Какво е добре да имат предвид потребителите?

Само защото върху картонената опаковка на калъфа ви е отпечатан MIL-STD-810G стандарта или е регистриран на някой сайт не гарантира, че ако изпуснете устройството си от височина 1,30 м то ще остане напълно невредимо. Както вече споменахме по-горе трябва да се чете дребния шрифт, за да се получи цялата информация за това как е проведено изпитването и при какви условия, но в крайна сметка, поради липсата на независим орган, който тества всеки калъф по един и същи  начин, всичко се свежда до доверие.

 

Вижте 7 причини да не купувате калъф на смартфона си