Модерните смартфони са много умни устройства. Може да се каже, че в някои отношения познават собствениците си по-добре от самите тях. Всеки смартфон има множество сензори, като списъкът им става все по-голям. MakeUseOf ни запознава с основните сензори в смартфоните и защо са нужни.

 

 

Как работят сензорите на нашите смартфони

Това са малки чипове и модули, които анализират средата около тях. В зависимост от типа на сензора, това ще е различна информация. Някои от тях анализират светлина, други звук, трети движението на смартфона в различни посоки.

 

 

Смартфоните разчитат на стандартна координатна система с три посоки – X, Y и Z. Съответно това са движение по ширината, височина и по дължина. Сензорите разчитат на тази система, за да описват данните.

 

Различните видове сензори

 

Сензори за движение

Както името им подсказва, те анализират движението на устройството в различни посоки. Те са различни сензори, като общата информация от тях помага на телефона да брои стъпки, да следи посоката на движение, наклона и др. Такив сензори са акселерометър, жироскоп, сензор за гравитация и др.

 

 

Сензори за позиция

Те следят за физическото местоположение на устройството. За целта използват координатите на телефона и създават 3D представа къде се намират. Обикновено това са сензори за GPS, магнетометър, сензор за близост и др.

 

Сензори за заобикаляща среда

Те засичат промени в средата около телефона. Например сензорите за светлина, налягане, температура и др. Някои модели смартфони разполагат и със сензори за влага, барометър и др.

 

 

Какво правят основните сензори

 

Акселерометър

Той измерва движението на телефона по трите координатни оси. Отчита промените в движението и изчислява скоростта на ускорение. Чрез него приложенията събират информация за посока на движение, ориентация на устройството, скорост. Приложението за фитнес например го използва, за да изчисли темпото и крачките.

 

 

Жироскоп

Той измерва ротацията около трите оси. В комбинация с данните на акселерометъра, който засича само линейното движение, двата сензора осигуряват интерактивните функции в игрите, автоматичното завъртане на екрана и др.

 

Магнетометър

Този сензор отчита ориентацията на телефона спрямо магнитното поле на Земята. Той е от значение за компаса и навигацията.

 

GPS

Това е сензор с антени, който получава сигнали от сателитите и изчислява позицията на телефона на географската карта. Приложението за навигация използва тези данни в комбинация с информацията от магнетометъра, за да осигурява услугите си.

 

 

Сензор за светлина

Чрез тези сензори устройството настройва камерата и яркостта на дисплея. Също така използва сензора, за да преценява интензивността на светлината.

 

Сензор за близост

С негова помощ телефонът „усеща“ обектите в близост до него. Например, когато човек говори по телефона и вдигне устройството до ухото си – тогава дисплеят се изключва автоматично, благодарение на този сензор. Може да се използва и за да не активира дисплея, когато устройството е в джоба и др.

 

 

Биометрични сензори

Това са сензорите за пръстов отпечатък ,разпознаване на ириса и др. Тяхната функция е най-вече за сигурността и идентификацията на потребителя.

 

Сензори за отчитане на температурата, влажността и атмосферното налягане

Това са сензори като термометър, барометър и сензор за влажност. Функционалността им е най-вече за метеорологични приложения и навигация. Възможно е обаче да се използват и за състоянието на телефона – дали прегрява, дали няма твърде много влага в него и др.