През последните месеци хакерите успяха да блокират достъпа до много популярни услуги в интернет. DDoS атаките се превръщат във все по-предпочитан метод за кибер престъпниците. Toва име е съкращение от Distributed Denial of Service и както то подсказва се изразява в пренасочване на голям трафик от данни към даден сървър в интернет. За целта хакерите използват множество машини, цели ботнети и инфектирани системи, за да извършат своята атака, предаде MakeUseOf.

 

Как смарт джаджите допринесоха за хакерската атака, която блокира Интернет в САЩ и България

 

Любопитна подробност е, че при тази ситуация се блокира не само достъпа до уеб сайта, който е предвиден от хакерите като жертва. Самите компютри, които се използват като участници в това нападение пренасочват всичките свои системни ресурси и така постигат предварително начертаната цел. Това означава, че ако вашия компютър се включва без вашето знание в подобна заплаха той ще работи много по-бавно и ще възникнат много допълнителни проблеми в работата му.

 

Как хакери продават достъп до огромна база от смарт джаджи свързани към интернет на нещата

 

DDoS aтаките са предпочитан избор за хакерите, защото позволяват освен блокиране на сървъри и разпространение на зловреден софтуер и вируси. Това става, чрез изпращането на имейли или публикации в социални мрежи. Веднъж след като установят контрол те могат от разстояние да контролират работата му без знанието на собственика на даден уеб сайт. Всички тези неща са причината DDoS aтаките да се извършват все по-често и така да излагат на сериозен риск поверителните ни данни. 

 

Вижте какво да направим, за да се предпазим от хакери