Ботът – име, което правилно ви напомня за думата „робот” – е софтуерно приложение, което изпълнява автоматизирани задачи. Задачите са прости и с повтаряща се структура, което позволява на ботовете да се справят с тях много по-бързо, отколкото който и да е човек. Ботовете най-често се използват за генериране на бърз отговор на правилно структуриран въпрос от страна на крайния потребител.

 

Дори да не си представихте какво точно е ботът, съвсем скоро ще имате възможността да видите работата на този тип софтуер в приложението Messenger. Mashable.com предаде, че Facebook вече използва ботове в популярната си услуга за съобщения – те са разработени със сътрудничеството на 33 компании, сред които CNN, Burger King и други (засега, главно американски).

 

Още от Digital : Ботовете са новото оръжие на Facebook в битката им с Apple и Google

 

За да разберете в какво се изразява комуникацията с един бот, просто намерете някой бизнес с профил в Messenger, например CNN. Ботът на CNN ви предлага интересни истории, които да прочетете, като ви изпраща съобщение по Messenger. В отговор, вие можете да му напишете ключови думи, които той ще използва, за да ви изпрати линк към друга история, свързана, например с „технологии” (ако това е ключовата ви дума). Не забравяйте, все пак, че събеседникът ви не е човек. В някои случаи ботът ще разбере какво се иска от него, но в други ще ви изпрати съдържание, което няма нищо общо с това, което сте поискали.

 

Имайте предвид, също така, че услугата все още е в бета версия. Засега комуникацията с ботовете може да бъде успешна само ако те сами ви подсказват какво да им напишете. Целта, обаче, е един ден вие сами да започвате разговор с тях и събеседването да бъде възможно най-естествено. Сега успехът на комуникацията зависи най-вече от това как ще структурирате своя отговор или своята команда, но в бъдеще ботовете може би ще разбират и по-свободен текст.

 

Още от Digital : Какво представлява камерата с виртуална реалност Facebook Surround 360

 

Засега ботове имат 33 компании, но със сигурност съвсем скоро услугата ще изобилства от ботове на най-различни като големина и сфера на дейност бизнеси. Всяка компания, която иска да си създаде бот, може да го направи, като програмистите имат пълна свобода да правят каквито си искат ботове. Единственото условие е те да бъдат захранвани от платформата Bot Engine на Facebook.