Подобно на акселерометъра, жироскопът е сензор за движение, който предоставя информация за ориентацията на устройството, в което е вграден. Счита се, обаче, че той е по-прецизен от акселерометъра. Жироскопът в мобилните устройства е калибриран по такъв начин, че да отчита стойност „нула”, когато устройството е поставено върху хоризонтална повърхност. Всеки път щом ъгълът между устройството и тази повърхност се промени стойността също се изменя.

 

Жироскопът използва земната гравитация, за да определи точната ориентация на устройството. Всеки жироскоп представлява свободно движещ се диск (наречен ротор), който е закрепен за въртяща се ос в центъра на по-голям и по-стабилен диск. Когато оста се завърти, роторът остава неподвижен и по този начин определя централното гравитационно притегляне. Благодарение на тази информация сензорът успява да определи посоките „долу” и „горе”.

 

Още от Digital: Какво представлява акселерометърът в устройствата ни и как работи

 

Едно от най-популярните приложения на жироскопа е функцията в мобилната камера на Android PhotoSphere. Използвайки сензора, тази функция може да определи до каква степен е завъртян телефонът и в каква посока. Друго популярно приложение, използващо жироскопа, е Sky Map на Google. То ни позволява да разберем как се нарича съзвездието намиращо се в участъка от небето, към който сме насочили мобилното си устройство.