Възможността да използваме уникалните си биометрични данни вместо класическите пароли за достъп до онлайн акаунтите и мобилните устройства отдавна привлича голям интерес сред разработчиците и потребителите. Microsoft също обърнаха внимание на тази тенденция и разработиха собствена, иновативна функция с името Windows Helloр, която може да се използва в новата операционна система на компанията. Едно от предимствата на този метод е факта, че компанията сама разработва не само софтуера, но и хардуера, който я поддържа, а това води до по-голям контрол над начина, по който тя работи и респективно я прави по-прецизна, коментира DigitalTrends. 

 

Благодарение на Windows Hello потребителите могат да отключват своите мобилни устройства със сканиране на лицата си, пръстовите отпечатъци или ириса на очите, което добавя още едно ниво на сигурност. Единственото, което трябва да направите е да застанете срещу своята джаджа и да изчакате няколко секунди, докато функцията разпознае вашата самоличност. Без никакво съмнение това е една от най-любопитните характеристики на Windows 10 и определено има потенциала да промени начина, по който се логваме като замести изцяло класическите пароли. 

 

На този етап единственото ограничение да използвате Windows Hello е факта, че тя е оптимизирана само за определени устройства, но натоварва и работата на процесора, тъй като непрестанно извършване сканиране. В случай, че вашата джаджа не я поддържа е необходимо да купите специална инфрачервена камера, с която да се възползвате от нейните предимства, но можем да сме сигурни, че Microsoft ще се постараят максимално бързо да отстранят тези проблеми в следващите месеци. При всички положения, обаче можем да кажем, че Windows Hello е чудесна алтернатива на недостатъчно сигурните пароли, които днес използваме в интернет.

 

Вижте биометрични данни ще заместят паролите в Windows 10 OS