Смартфоните с двойна задна камера не са от вчера на пазара, но сега се задава нова тенденция при тези устройства, при която производителите предлагат възможности за "оптично увеличение".

 

Два забележителни модела, отличаващи се с тази функция  са iPhone 7 Plus на Apple и новият OnePlus 5. Ако се питате какво представлява технологията за оптично увеличение при телефоните с двойна камера, прочетете информацията на Android Authority.

Проблемът с увеличението при смартфоните


Преди да се вгледаме в спецификата на това как работи технологията, разумно е да преосмислим защо производителите са почувствали необходимостта да предлагат възможности за оптично увеличение вътре в смартфоните.

 

За разлика от DSLR обективите с променливо фокусно разстояние, смартфоните имат малки, фиксирани лещи. Това означава, че фокусното разстояние на камерата на смартфона е фиксирано и трябва да се разчита на цифровото увеличение, за да се заснемат подробностите в изображението.

 

В същото време цифровото увеличение не е много добро и често намаля качеството на снимките, като те изглеждат пикселизирани. Това е така защото оставаме ограничени от разделителната способност на телефона, а искаме да уловим повече информация.

 

Варио обективите, позволяват регулиране на фокусното разстояние и следователно зрителното поле. По-дългото фокусно разстояние ограничава зрителното поле на камерата, но това означава, че същият сензор за изображения с ограничена разделителна способност улавя подробностите си върху по-малка площ, така че всеки пиксел представлява по-фина точка в пространството.

 

Ето защо оптичното увеличение няма същите проблеми на пикселиране като цифровото увеличение. Когато става въпрос за измерване на увеличението на дадена камера или обектив, се нуждаем от референтна или отправна точка за камерата или обектива, за който говорим. За да открием всяко ниво на увеличение, разделяме текущото фокусно разстояние на минималното налично. 

 

Двойните лещи предлагат хибридно решение

Когато говорим за смартфони с двойна камера с "телефото" обектив, всъщност  се имат предвид два сензора, всеки от който е с лещи, които предлагат фиксирани, но различни фокусни разстояния.

 

Например, единият обектив може да предложи фокусно разстояние 24 мм, а другият 36 мм, като ни дават възможност за оптично увеличение от 1,5 пъти. Разбира се, няма истинско увеличение, тъй като не се движат частите, но крайният резултат е същият, така че ще продължим да използваме този термин.

 

Размерите на сензорите, размерите на пикселите и блендата на обектива също могат да варират между сензорите, които, разбира се, ще имат свои собствени влияния върху качеството на изображението от всяка камера.

 

За iPhone 7 Plus, Apple са избрали един 28 мм и един 56 мм обектив, предлагащ потенциал за 2х оптично увеличение. Това означава, че можем да заснемем близки снимки с увеличение 28 мм 1x и снимки на по-големи разстояния с 56 мм 2x без загуба на детайлност.

 

Освен, че предлагат повече подробности на заснетите обекти, телефоните с двойна камера също така позволяват напреднала HDR обработка. Дори и точните детайли на изображението да не се споделят с крайното изображение, допълнителни данни за светлината и тъмнината могат да бъдат използвани за подпомагане на обработката на динамичния диапазон, подобрявайки външния вид на крайното изображение, независимо от нивото на мащабиране.

Резултатите не са перфектни

За съжаление, това все още не е перфектно решение. Нуждаем се от цифровото увеличение, ако искаме да рискуваме извън максималното фокусно разстояние, но какво се случва, когато искаме да използваме средно ниво на увеличение, като 1,2;1,3 или 1,5 пъти? Очевидното решение е да разчитате на цифрово увеличение за тези малки нива, тъй като в повечето случаи деградацията в качеството няма да бъде твърде забележима. В крайна сметка ще бъде възможно преминаването към фиксираното ниво на оптично увеличение на втората камера, но това има недостатъци, защото нивата на увеличение точно преди превключването ще са с най-лошото качество. Твърде голямата разлика между лещите ще доведе до забележимо понижаване на качеството. Това може да обясни защо производителите избират само скромни стойности на увеличение.

 

Методът на OnePlus, Smart Capture за комбиниране на данни от множество изображения с по-висока разделителна способност е крачка напред. Чрез използването на множество кадри с по-висока разделителна способност шума може да бъде усреднен, въпреки че технически това може да се направи само с един обектив.

 

Обикновената смяна на обективите не е идеалното решение, а резултатите съвсем не са близо до възможностите на реалното оптично увеличение. Решението може би е да се използват някои по-мощни алгоритми за анализ на изображения и обединяването им в една снимка.

 

За съжаление оползотворяването на потенциала за двойната камера е много по-сложно, отколкото изглежда, и изисква разнообразие от усъвършенствани техники за обработка,  да не говорим, че резултатите ще бъдат силно зависими от средата на снимане.


Въпреки, че технологията за оптично увеличение с двойна камера представлява забележителна стъпка напред в снимането със смартфони, трябва да сме наясно, че в момента нещата не са съвършени. Двойните камери все още са ограничени от към фиксирани фокусни разстояния и следователно не са в състояние да предложат истинската гама от възможности на оптичното увеличение. Така че, не слушайте какво ви казват в рекламите.

 

Но разбира се, съществуват значителни предимства за тази технология в сравнение с традиционното цифрово увеличение, включително високо качество на увеличение на големи разстояния. Също така имате възможност да активирате по-добри ефекти при обработката, включително ефекта „боке“.

 

Вижте защо смартфони с двойни задни камери ще са бъдещето на мобилната фотография