Вероятно сте чували за WiGig? Технологията се спряга за ново поколение алтернатива на Wi-Fi. Безжичният стандарт, обаче, никога не е бил замислян като такъв. WiGig всъщност е името на организацията, която промотира използването на стандарта IEEE 802.11ad, но от доста време наименованието се използва и за самия стандарт.

 

Стандартът WiGig е представен за първи път през март 2013 година. Поддържащата скорости до няколко гигабита в секунда безжична технология използва все още нелицензираната 60GHz-ова честотна лента. Благодарение на нея различни устройства ще могат да комуникират едно с друго със супер висока скорост позволяваща обмена на големи количества данни, звук или видео. Технологията ще бъде съвместима с Wi-Fi, но много по-бърза от нея. Едно WiGig устройство с три антени, например, ще развива скорост от 7 гигабита в секунда, която едно съвременно 802.11ac устройство може да постигне с поне 8 антени.

 

Още от Digital: Защо буквите на QWERTY клавиатурата са подредени точно по този начин

 

За разлика от Wi-Fi, WiGig сигналът не може да преминава през стени, макар че може да бъде отразен и препратен от стените, както и от таваните и подовете благодарение на метод наречен „биймформинг” (от английски: формиране на лъчи). Този метод би позволил използването на стабилна и бърза интернет връзка на разстояния по-големи от десет метра. С отдалечаване на приемащото сигнала устройство от основния източник (рутера), протоколът може автоматично да превключи към други по-ниски честотни ленти, за да не бъде прекъсната връзката.