През изминалата година станахме свидетели на тенденцията по смартфоните с повече от две камери. Сред тях постепенно навлизат и по-специализирани сензори като Time-of-Flight (ToF) камерите например. Pocket-lint ни дава повече подробности какво представлява тази технология и кои смартфони я използват.

 

Какво предстсавлява технологията Time-of-Flight (ToF)

ToF камерата използва инфрачервена светлина, за да изчисли „дълбочината“ на кадъра. Сензорът изчислява за колко време сигналът се връща обратно и преценява разстоянието на различните обекти в кадъра. Това позволява прецизно измерване на цялата композиция на кадъра.

 

 

ToF камерата е доста по-евтина от алтернативните системи с подобна функция. Освен това са много бързи с възможност до 160 кад/сек, което позволява да се използва в реално време и се нуждае от съвсем малко системни ресурси.

 

 

Какво могат ToF камерите

Подобни камери могат да се използват за много повече от качествени снимки. Чрез инфрачервените импулси може да е сканират обекти, да се разпознават жестове, да се измерват реакции и дори да се използва за навигация на закрито. Данните от такива сензори се използват и за добавена реалност, 3D фотография и др.

 

 

Нужен е допълнителен софтуер, който да се възползва от възможностите на такава камера. На теория тя може да помага и за по-добри снимки на слаба светлина, да помага за по-прецизно фокусиране и др.

 

 

Нови ли са тези камери

Не съвсем.  Технологията се разработва от около десетилетие, но едва сега навлиза в потребителската електроника. Затова тя изглежда като нещо ново. Тя вече се използва в LIDAR системи, Kinect и някои дронове.Навлизането на технологията и в потребителската електроника увеличава интереса към нея и ускорява разитието ѝ. Затова те постепенно ще стават все по-популярни и компаниите ще намират нови и нови приложения за тях.

 

Кои телефони вече имат ToF камери

В момента това са Oppo RX17 Pro и Honor View 20, както и новият LG G8 ThinQ. Очаква се постепенно броят на телефоните да се увеличава, като през 2020 г. и новият iPhone вероятно ще има такава камера.

 

Още от Digital: Най-добрите цени на качествени смартфони от Smartfonix