Най-големият проблем със смартфоните е животът на батериите им. Те винаги изчерпват заряда си в най-неподходящи за нас момент. Има два начина да се противопоставите на това: или да използвате по-големи батерии, или да се възползвате от възможностите за бързо зареждане на батериите.


Лидер в технологиите за бързо зареждане е Qualcomm и тяхната технология Quick Charge, въпреки че и други производители на чипове също се опитват да предложат бързо зареждане, като например Mediatek и тяхната технология Pump Express. 


Какво означава това за нас потребителите? Независимо дали става дума за Turbo Charge на Motorola или Fast Charge на Samsung, тези технологии са основани за технологията за бързо зареждане на Qualcomm, която драстично намалява времето, необходимо за зареждане на батериите.

Как работи Quick Charge?

Трябва вече да сте забелязали, че зареждате смартфона си по-бързо, когато е включен в контакта, отколкото в USB порта на вашия компютър. Това е така, защото изходната мощност на контакта (5V, 1 или 2,1 ампера) е по-висока, отколкото тази на изхода на USB 2.0 порта (5V, 0.5 ампера).

 

Всеки телефон има вградена в неговата платка схема за управление на захранването, която определя границите на ватовете, които в един момент батерията може да поеме. Телефоните без Quick Charge ограничат това до 10 вата (т.е. 5 волта х 2 ампера). Quick Charge ефективно повдига този лимит. Ако адаптерът за захранването, може да подаде повече мощност и ако телефона има схема за управление на захранването, която позволява да се поеме допълнителна мощност, телефона се зарежда по-бързо от нормално.

Моят смартфон поддържа ли Quick Charge?

Има три неща, които са абсолютно необходими за да може да зареждате бързо вашия смартфон или таблет. Това са:
– Quick Charge сертифициран телефон или таблет. Ако вашият телефон или таблет не поддържа Quick Charge, тогава не можете да го добавите. 

– Адаптер с високо напрежение. Един Quick Charge поддържащ телефон не може да получи допълнителна мощност от един стар, стандартен адаптер.
–  Приличен USB кабел. Quick Charge поддържа microUSB, USB Type A и новия USB Type C стандарт. Имате нужда от кабел най-малко 24 AWG. AWG е размерът на жицата. По-малко число означава по-голям размер и обикновено се записва така: USB 28/24 AWG. Първата цифра (28) се отнася до размера на проводника за данни, а втората (24) – до размера на кабела за зареждане.

 

Още от Digital: Teхнологията Qualcomm Quick Charge 3.0 е съвместима с новите USB Type-C конектори


От 0 до 60 или от 0 до 100

Има още едно важно нещо, което трябва да се разбере за Quick Charge: с технологията се ускорява само първоначалния етап от зареждането, а не цялостния процес на зареждане. Когато в една празна батерия се ‘вливат‘ много волтове с висока скорост, те зареждат клетките на батерията до които първо достигнат. След като батерията се зареди приблизително около 60%, трябва да се търсят правилните клетки, които да се заредят и това забавя процеса.

Освен това по-голямата мощност произвежда повече топлина. Литиево-базираните батерии могат да се повредят, ако прегреят. Ето защо всички Quick Charge устройства имат датчик за температурата.

 

Вижте кaкво трябва да знаем за безжичното зареждане