Динамичните темпове, с което се развиват технологията постепенно променя всеки един аспект от смартфоните. Така например вече дори не е необходимо да открием стандартното кабелно зарядно, а да захраним устройствата безжично. Функцията не нова и се поддържа от голям брой модели на водещите производители, като повечето от тях са базирани на популярни Qi стандарт. За да го направите е нужно да се сдобиете със съответния аксесоар за безжично зареждане, който обикновено представлява компактна стойка. 

 

 

Дори да не сте се възползвали от тази възможност е добре да знаете, че съществува нова версия на технологията, която се казва Reverse Wireless Charging. Както името подсказва при този метод самият смартфон се превръща в базова станция за зареждане на други мобилни устройства, чрез електромагнитна индукция, съобщава Pocket-Lint. При всички положения тази функция е доста полезна, особено за хората, които често  използват няколко джаджи. Huawei Mate 20 Pro е един от първите смартфони , който поддържа обратно безжично зареждане.

 

 

Собствениците му могат да заредят други устройства, като единствено долепят смартфона до тях. Все пак технологията има някои ограничения и все още не може да захранва толкова бързо, както при аксесоарите с Qi стандарта. Трябва да отбележим, че технологията вече привлече интереса на големите производители и тепърва ще става още по-популярна в индустрията. Samsung Galaxy S10 също се очаква да поддържа подобна функция, която ще стане част от голямо брой смартфони с Android през 2019г.

 

Още от Digital: Как да зареждаме Android смартфона си по-бързо