Мобилните устройства се възползват по най-добър начин от предимствата на бързите 4G мрежи, които вече се предлагат и от големите оператори в България и се очаква до края на десетилетието да видим и първите 5G мрежи. Докато чакаме това да се случи сега разбираме за интересна нова технология, която се разработва от организацията Wi-Fi Allinace и ще може да оперира в т.нар. "нелицензиран спектър на Интернет". Qualcomm е един от най-големите участници в проекта и вече разкри плановете си да разработи мобилен процесор, който поддържа този диапазон и новите LTE Unlicensed (LTE-U) мрежи, съобщава SlashGear. 

 

Важно е да отбележим, че този спектър не е празно пространство, тъй като днес той съответства на 5GHz честотата, в която оперира Wi-Fi мрежите и за в бъдеще ще се използва и от LTE-U. По този начин новата технология ще предложи много по-широк обхват, в сравнение с 3GHz при набиращите популярност LTE Advanced мрежи, а добрата новина за потребителите и мобилните оператори е, че "нелицензирания" спектър е безплатен за всички. Една от големите цели пред този проект на Wi-Fi Alliance е да се открие най-доброто решение, което да позволи на Wi-Fi и LTE-U да оперират съвместно в хармония без това да предизвиква проблеми. 

 

Qualcomm също вече се ангажираха с разработването на подобен метод, който би донесъл много ползи на потребителите, докато работят с безжичните Wi-Fi мрежи, тъй като LTE-U много по-ефективно използва този спектър. Можем само да се надяваме, че те по-бързо ще намерят решение на този проблем и ще позволят на всички нас да се възползваме от предимствата на тази технология от своите мобилни устройства. Все пак вероятно ще трябва да изчакаме няколко години преди тази иновация да стане реална част от нашето ежедневие и така да проправи пътя към още по-бързите 5G мрежи.

 

Вижте какво представляват 3G, 4G и LTE мрежите