HDR е техника широко използвана в дигиталната фотография. Акронимът идва от английското наименование High Dynamic Range, а технологията позволява в една снимка да се виждат ясно както добре осветените обекти, така и тези, които остават в сянка. При обикновения процес на снимане се дава приоритет или на едното или на другото.

 

HDR технологията работи по следния начин: фотоапаратът или смартфонът прави няколко последователни снимки при различни стойности на експозицията (съотношението между бленда и скорост) и накрая слива тези кадри в  RAW, JPG, или друг формат. Получената „хибридна снимка” е много детайлна, като ясно се виждат обектите и в най-осветените и в най-тъмните части на кадъра.

 

Още от Digital: Защо микрочиповете се правят от силиций

 

Самият динамичен обхват се измерва с експозиционната разлика между най-ярките и най-тъмните обекти в една снимка. Когато експозиционната стойност (EV) се увеличи веднъж, например, количеството светлина, което навлиза в сензора на апарата се удвоява. Някои съвременни фотоапарати и смартфони от висок клас позволяват нивото на динамичния обхват да достигне 18EV, като с това постигат изображения с изключителен детайл.