В наши дни световната криза с COVID-19 променя хиляди неща. Променят се изцяло методите на работа в офисите с много служители, някои фирми фалират, но други регистрират огромен ръст в продажбите, стандартната медицина се преминава към телемедицина, цели компании сменят производствата си, за да могат да са пот помощ на медиците, които са на първа линия и се борят с разпространението на COVID-19.
В края на първото тримесечие на година, много соционепостиганалогогически проучвания отбелязаха различни и драстични промени в какви ли не IT класации, включително и че собствениците на iPhone са най-застрашени от фишинг атаки. Освен негативното обаче ставаме свидетели и на един доста интересен положителен рекорд.

 

 

В началото на месеца регистрираната изчислителна мощност на Folding@Home бе феноменалните 1.5 exaFLOPS.

За да добиете реална представа за мащабите на тази не постигана до този момент мерна единица. 1.5 exaFLOPS (Екзкафлоп) е над десет пъти повече от производителността на най-мощният суперкомпютър от Top500 рейтинга. Неговото име е Summit. Известен още като OLCF-4, той е фирмена разработка на IBM и се използва от Националната лаборатория в Оук Ридж.

Неговата изчислителна мощност се равнява на 122.3 PFLOPS.

За разлика от суперкомпютрите, които работят самостоятелно, Folding@Home работи в обща изчислителна мрежа и всички нейни отделни единици могат да се обединят един общ виртуален хиперкомютър, чиято изчислителна мощност постоянно расте.

По тази причина още преди месец се очакваше, че мощността ще се увеличи, но никой не предполагаше, че това ще се случи с огромен скок, който сега поставя световен рекорд, защото е с по-висока производителност от всичките Top500 суперкомпютри общо. Рекордната цифра е 2.4 exaFLOPS (Екзкафлоп) и това е близо два пъти повече от рекорда който Folding@Home постави през Април. Един Екзкафлоп e 10 на 18-та степен операции с плуваща запетая в секунда. 

 


Тайната на огромното увеличение се крие в кризата с COVID-19. В борбата с нея влизат голямо количество научни проекти, които използват в основата си именно Folding@Home.

Само ще ви подскажем, че по данни на администраторите на Folding@Home, в момента изчислителна система има близо милион и половина процесора с общо над единадесет милиона процесорни ядра. Ако ви е интересно как се постига такава невероятна изчислителна мощност.

 

Още от Digital.bg: Какви са тайните на големите компании за справяне с кризисни ситуации