Какво трябва да знаем за технологията, която се готви да измести LTE

C-RAN – име, което в момента звучи загадъчно, но в близките години вероятно ще се превърне в често използван термин. Технологията, чието наименование е съкращение от Cloud-RAN (и се нарича още Centralized-RAN – Централизирана RAN), представлява нова клетъчна мрежова архитектура предназначена за бъдещата мобилна мрежова инфраструктура.

 

Представена през 2010 година в Пекин от Китайския институт по изследване на мобилните технологии, C-RAN представлява централизирана архитектура основана на облачни изчисления посредством мрежа за радио достъп. Архитектурата поддържа както съществуващите 2G, 3G и 4G стандарти, така и техните бъдещи наследници.

 

Още от Digital: Технологиите, които ще променят бъдещето

 

Инфраструктурата на C-RAN е съставена от два основни елемента: базова единица (BU) и отдалечена радио глава (RRH). Базовата единица изпраща цифров оптичен сигнал, а радио главата го приема, превръща го в аналогов сигнал, усилва мощността му и изпраща трансмисията. Тази инфраструктура позволява на мобилните оператори да позиционират определен брой базови единици в дадена географска точка и да разпръснат отдалечените радио глави в съответствие с радио-честотните планове. Радио главата се превръща в интелигентна многофункционална антена.

 

Всичко това означава, че в крайна сметка ще бъде постигнат по-бърз трансфер на данни. За операторите C-RAN означава и по-ниски разходи: няма нужда да се правят толкова много кули, тъй като броят на базовите единици може да е по-малък. Самите радио глави, пък, могат да се позиционират почти на всяко място, където има захранване и интернет връзка. Нещо повече, една базова единица може да комуникира със стотици хиляди радио глави, като при всеки мрежови стандарт разстоянието за комуникация е различно: при 4G то е 20 километра, а при 3G и 2G – между 40 и 80 километра.