Сензорът за светлина е само един от многобройните сензори, които използват съвременните смартфони и таблети. Този малък компонент играе изключително важна роля в конфигурацията на мобилните устройства, тъй като допринася за пестенето и удължаването на живота на батерията му.

 

Сигурно се чудите – откъде накъде сензорът за светлина ще има нещо общо с батерията? Нещата, обаче, наистина са свързани. Този сензор определя каква е яркостта на околната светлина и на базата на тези данни автоматично намалява или увеличава яркостта на дисплея на смартфона или таблета. Когато околната светлина е силна, яркостта на екрана се увеличава и обратно – когато е слаба, яркостта на екрана се намалява. Това не само прави използването на телефона възможно при всякакви условия, но и (в случая с намаляването на яркостта на дисплея) пести батерия.

 

Още от Digital: Какво представлява жироскопът в устройствата ни и как работи

 

Сензорът за светлина обикновено е вграден в близост до слушалката на смартфона, където е и сензорът за близост. Някои смартфони използват по-нетрадиционни сензори. Така, например, телефоните от линията Samsung Galaxy могат да измерват независимо бялата, червената, зеленатата и синята светлина, като, използвайки тези данни, правят така, че да виждаме всяко изображение по най-добрия възможен начин.