Всеки смартфон, който можете да намерите на пазара днес, е оборудван с така наречения „сензор за близост”. Този компонент е съставен от инфрачервен детектор и целта му е да определя разстоянието, на което се намира потребителя спрямо телефона. На базата на тази информация сензорът задейства определени функции, така че да не възпрепятства работата ни с устройството във важен момент.

 

Звучи доста абстрактно, но ето един типичен пример, по който работи сензорът за близост: когато приближим смартфона до ухото си, сензорът уведомява системата, че в момента провеждаме или сме на път да проведем разговор. Системата интерпретира тази информация и на свой ред изключва тъчскрийна, така че да не изберем случайно някаква функция с пръстите си, която да попречи на провеждането на разговора.

 

Още от Digital: Какво представлява сензорът за светлина в устройствата ни и как работи

 

Инфрачервеният светодиод в сензора за близост може и други неща. Така например, благодарение на него функционира технологията за следене на очите в приложенията за правене на снимки. Отново с негова помощ някои приложения предотвратяват правенето на снимка на човек, който е затворил очите си. Понякога сензорът за близост се използва и за автоматично включване на високоговорителя.