Facebook вече сa започнала усилени тестове с ново приложение, което се казва Discover. Идеята на софтуера е да осигурява на потребителите достъп до безплатен интернет за определен период от време. Този проект е част от мащабната стратегия на Facebook да свързва колкото се може повече хора всеки ден.

Всъщност Facebook Discover е мобилно приложение, което доразвива концепцията на Free Basics програмата, която се използва в над 55 държави по цял свят. Съществената разлика е, че при новото заглавие няма ограничение в уеб сайтовете, които се посещават. Безплатният трафик на мобилни данни се осигурява от мобилните оператори, с които Facebook си партнира в отделните държави.

Разработването на Facebook Discover е вдъхновено от идеята да се предостави повече свобода на хората, които нямат постоянен достъп до до добра връзка към интернет. В някои отдалечени райони много често дори няма обхват и Facebook Discover може да бъде подходящо именно в подобни ситуации. На този етап тестовете са ограничени до Южна Америка, предаде CNet.

 

 

Разпространението на коронавируса също така може да направи Facebook Discover още по-подходящо решение за доста хора по цял свят. Има милиони потребители, които нямат постоянен сигнал и често губят връзка към интернет. Новото приложение е създадено да ги улесни, като им позволи безплатно да сърфират за определени периоди от време.

Конкретната продължителност на тези периоди е резултат от преговори между Facebook и локалните телекоми в различните страни. Досегашните тестове показват, че ако операторите предоставят средно около 10МВ данни на ден е възможно да се отворят между 10 и 40 уеб сайта.

Социалната мрежа иска допълнително да увеличи тази стойност, за да превърне Facebook Discover в още по-атрактивно решение за потребителите. Участието на съответните мобилни оператори става на доброволен приницип, като те самите определят данните, които предоставят на ден, седмица и месечно.

След като отворите Facebook Discover автоматично ще видите списък с най-посещаваните уеб сайтове в съответната държава. В следващите седмици ще продължат експериментите на компанията. Тепърва ще разбираме кога можем да тестваме Facebook Discover и в европейските държави.

 

Още от Digital: 5 полезни решения при проблем с интернет връзката