Mozilla представиха официално новата версия на уеб браузъра, която вече е достъпна за десктоп платформите.

Собствениците на устройства с Windows, macOS и Linux ще могат да тестват интересни подобрения във Firefox 75. Допълнителни софтуерни оптимизации на компанията подобряват работата на новата версия, която също така се отличава с променена адресна лента и още по-прецизна търсачка.

Mozilla се похвалиха също, че уеб браузъра вече се използва от 250 млн. активни потребители, което го превръща в една от водещите платформи за разработчиците. Компанията спазва графика на ъпдейти въпреки разпространението на коронавируса.

 

 

Припомняме ви, че Google и Моzilla отложиха премиерата на нови версии на Chrome и Edge заради световната пандемия.

Разработчиците на Mozilla Firefox полагат извънредни усилия, за да спазват предварителния срок от четири седмици за премиерата на нова актуализация. Firefox 75 обръща специално внимание на видео качеството и отстраняването на проблеми с връзката при видеоконферентни разговори.

Най-интересното подобрение несъмнено е подобрената адресна лента, която променя размера си съобразно устройството, което използвате. Веднага след като поставите курсора на мишката в URL лентата ще се отвори полето за търсене.

 

 

От въпросният панел веднага ще видите списък с популяярните сайтове, които са релевантни на търсенето. Информацията е показана с по-голям шрифт и по-кратки URL адреси, за да може по-бързо да се ориентирате в линковете.

Mozilla Firefox 75 също така използва полезна функция с името "Smarter Searches", която показва с удебелен текст ключови думи, докато въвеждате своята заявка в полето за търсене. Кликването върху URL лентата ще стартира списък с най-посетените сайтове придружени от "Switch To Tab" икона в дясната част.

Така компанията се надява да пишем по-малко и да се фокусираме върху по-важното съдържание, което търсим в интернет.

 

 

Потребителите могат да очакват и по-бърза скорост на зареждане на HTTPS сертификатите в уеб сайтовете, както и традиционните пачове за сигурност, които отстраняват известни бъгове в работата на Firefox.

Следващата версия e Firefox 76, която по график трябва да бъде представен през май.

Mozilla обещава и ново приложение на браузъра за Android, което трябва да видим до края на юни. Разработчиците ще се съобразят с пандемията от коронавирус и няма да интегрират твърде драстични промени, които могат да повлияят на изживяването на потребителите.

Все пак Mozilla ще продължат активно да тестват идеи, с които да превърнат Firefox в предпочитан избор за повече хора.

 

Още от Digital: Как да изтриете запазените пароли в браузъра Mozilla Firefox