Ferrari е един от най-атрактивните производители на спортни автомобили в индустрията, като по-старите модели на компанията имат огромна стойност за колекционерите по цял свят. Популярната аукционна къща Sotheby планира да привлече вниманието на истинските любители на марката като продаде на търг уникален автомобил на компанията. В случая става въпрос за 1956 Ferrari 290 MM by Scaglietti, който се очаква да счупи рекорда на Sotheby за най-скъп автомобил, който тя е продавала досега, предаде SlashGear.

 

Причината за това е, че според предварителните прогнози въпросният модел ще бъде изтъргуван за сума, която вероятно ще надхвърли $20 млн. Историческият автомобил има шаси със сериен номер 0626, двигател и скоростна кутия с номера 7 и 10 7 S, като тoй е управляван от легендарния пилот Хуан Мануел Фанджо. Tрябва да отбележим също, че автомобила е имал ключово значение за спечелването на световните шампионати от Ferrari през 1956г. и 1957г.

 

В същото време той е участвал в най-известните състезания от тази епоха, сред които 1956 Мille Miglia, както и 1956 Nurburgring 1000KM. Уникалният автомобил се захранва от 3.5-литров V12 двигател, като от него са произведени едва четири броя, което допълнително увеличава колекционерската му стойност. В заключение ще отбележим, че предстоящия търг на Sotheby ще се проведе на 5 декември, когато 1956 Ferrari 290 MM вероятно ще се превърне в най-скъпия модел в историята на Ferrari.

 

Вижте колко бърз ще е новият суперавтомобил Ferrari 488 GTB