Еволюцията на нанотехнологиите позволява на учените да разработят сензори със смарт функционалности, които имат микроскопочини размери. Подобни модули могат безболезнено да бъдат вкарвани в човешкото тяло за предоставяне на медикаменти или мониторинг на заболявания. Развитието на тази концепция доведе до създаването на нова генерация "микроботове", които са с размери от едва няколко милиметра.

Това налага използването на алтернативни методи за захранване, тъй като е трудно да се прикрепи и вградена батерия. Учените експериментират усилено с методи за използване на вибриращи механизми за зареждането на подобни сензори. Обикновено тези модули се произвеждат с помощта на 3D принтери и съчетание от технологии за полимеризация и литография.

Екип от специалисти на Chemnitz University of Technology oт Германия успява допълнително да развият основната идея на този проект. Внушителният брой тестове им позволява да създадат най-малките електронни роботи в света. Пълните размери на миниатюрния модул са 0.8х.0.8х14 милиметра, но дори това не е най-интересната характеристика на сензорите, съобщава NewAtlas.

 

 

Самият механизъм на работа е вдъхновен от реактивните двигатели и минибота се задвижва, след като изпуска две струи мехурчета, които го тласкат напред в пространството. Учените могат да го управляват от разстояние с помощта на безжични сигнали от външен предавател.

При получаването на подобен сигнал се активира индукционната намотка в центъра на робота, която загрява една от двете полимерни тръби Те са разположени по дължината на двете страни в горната част.

След като миниатюрния сензор попадне в разтвор от водороден пероксид или вода се задвижва неговия механизъм. Необходимо е малко количество от платина в двете тръби, които предизвикат каталитична реакция, при която се отделят кислородни мехурчета от задната им част.

Този процес създава тяга, позволяваща на мини робота да се движи в пространството. Различното загряване предоставя възможност за контрол над каталитичната реакция.

Работи се над специална ръка, която да разшири функционалността на сензора, както и индивидуален LED източник на осветление. Този проект все още е в начална фаза и тепърва ще научаваме повече за технологията.

 

 

Още от Digital: Технологиите с изкуствен интелект и виртуална реалност ще направят роботите по-евтини и по-добри