От известно време в интернет много се говори за науката за цветовете (color science) и влиянието ѝ върху камерите на смарфоните. Не може да намерите ревю на смартфон без коментар за това колко добра или колко лоша е науката за цветовете на камерата му.

 

И така, каква точно е науката за цветовете на камерата и дали тя наистина е толкова важна за камерите на смартфоните? От GSM Arena внасят яснота по този въпрос.

Какво е цветът?

Цветът е част от всяко цифрово изображение. За да се заснеме цветна информация, цифровите фотоапарати обикновено използват матрица с цветни филтри (CFA), поставена върху сензора. Най-популярната е Bayer филтърът, който е 2x2 мозайка, състояща се от един червен, един син и два зелени филтъра. Bayer филтърът използва два зелени филтъра за информация за яркостта, тъй като нашите очи са по-чувствителни към яркостта и зеленият цвят.

Bayer CFA филтрира светлината, която преминава през сензора, и всеки пиксел на сензора получава специфична цветова стойност, независимо дали е червено, синьо или зелено. Това води до непълна картина, която след това се завършва с помощта на процес, наречен demosaicing (демозализация) или debayering. В този процес алгоритъм интерполира цветната стойност на всеки пиксел, като използва информация от съседен пиксел и по този начин създава цялостно изображение.

 

По същество почти всеки цифров образ, който сте заснели, е само 1/3-та действителна цветна информация и 2/3 интерполация или догадки за получаване на останалите цветове. Между заснемането на необработените данни и запазването на изображението в JPEG файл, софтуерът на смартфона или фотоапарата извършва много работа. Това е мястото, където науката на цветовете се намесва.

Какво е науката за цветовете?

Науката за цветовете за камерата е термин описващ начина, по който софтуерът ѝ избира да направи цветовете в крайното изображение от информацията, която първоначално е заснела. Тя е важна, защото въпреки че цветовете са само един аспект от изображението, те определят характера на изображнието.

 

Част от процеса на науката за цветовете е в демозализацията, закоято вече споменахме. Много време и усилия са необходими за изработването на правилния алгоритъм за демографски анализ, който правилно да отгатва точната стойност на цветовете за всеки пиксел в изображението. Една от причините изображенията заснети от модерните цифрови камери да изглеждат по-добре, отколкото с по-старите цифрови фотоапарати се дължат на напредъка в алгоритмите за демозалиране.

 

Начинът, по който дадена камера се коригира, зависи от това как е конфигуриран софтуерът. Някои от новите модели смартфони в наши дни използват изкуствен интелект, за да приложат настройките за цвят сцена по сцена. Докато по-старите телефони прилагат предварително зададен цветен профил за всяко изображение, много по-нови телефони, като тези от Huawei и LG, могат да открият предмета на сцената и да настроят степента на насищане, контрастта и яркостта, за да съответстват на конкретния обект.

Колко е важна науката за цветовете?

Науката за цветовете влиза в сила само когато записвате изображения в JPEG формат или докато записвате видео. Ако снимате в RAW, изображенията са напълно необработени и можете да изберете да ги редактирате, както искате.

 

Когато снимаме със смартфон обикновено записваме изображението във формат JPEG, така че науката за цветовете на съответния производител на смартфона е наистина важна. С JPEG получавате напълно обработено изображение, което е компресирано и липсва достатъчно информация, за да може да се промени драстично след това.

 

Освен това, процеса на заснемане със смартфон е напълно различен от този при DSLR фотоапаратите. Обикновено записвате изображението и го качвате незабавно в приложение за съобщения или в някоя социална мрежа, често без икакви корекции. Хората, които обикновено снимат със смартфони са любители и не държат на идеално качество и безупречност. Ето защо науката за цветовете е по-важна за потребителите на смартфоните, отколкото за потребителите на DSLR.

 

Ако снимате в RAW, можете да направите изображението почти идентично с действителността. RAW обаче просто не е практичен работен процес за смартфони, а и нещо, от което се интересуват малко хора. Ако имате възможност, време и търпение да заснемате в ръчен режим и след това да обработите RAW файла на компютъра си, тогава защо ще си губите времето да го правите на смартфон, вместо на подходящ фотоапарат?

Трябва ли да се интересуваме от науката за цветовете когато си купуваме смартфон?

Цветът е част от изображението. Но има и други неща, които трябва да имате предвид, като например сензора и качеството на лещите. Сензорът с добро качество ще може да улавя повече детайли с по-малко шум в сенките и акцентите, а добър обектив ще доведе до по-контрастни изображения с по-малко изкривявания. Тези два елемента допринасят повече за крайното изображение, отколкото науката за цветовете. Ето защо можете да получите от RAW файла по-добро изображение от това, което производителят може да ви предложи с JPEG (при условие обаче, че имате знания, умения и търпение). Така че основната ви грижа винаги трябва да бъде да се сдобиете с камера с добър сензор и матрица – нещо което в наши дни за щастие, е все по-лесно.  

 

Трябва също така да се каже, че добрата наука за цветовете не е в това да ви предложи точните цветове от реалността. Повечето хора, които снимат със смартфони, не искат точни цветове, тъй като изображенията се използват най-вече за споделяне. Точно изображение на реалността ще даде по-голяма свобода по отношение на редактирането след това, но хората предпочитат изображения, които изглеждат добре веднага след като са ги заснели, за да могат незабавно да ги споделят.

 

Науката за цветовете е много субективна и наистина не може да се класифицира като добра или лоша. Това е въпрос на вкус, някои може да предпочетат конкретен нюанс на цветовете пред друг. През годините производителите се научиха какво харесват хората и им го предлагат, за това и те са доволни като цяло.

 

Вижте 10 полезни трика за по-качествени снимки със смартфон