По-голямата част от съвременните смартфони и таблети са оборудвани със сензор наречен магнитометър (цифров компас). Както името само подсказва, работата на този сензор е да измерва магнитното поле на Земята спрямо три перпендикулярни оси – X, Y и Z. Обикновено магнитометърът е вграден в малък електронен чип заедно с друг сензор. Най-често вторият сензор е акселерометър, който коригира по-грубите изчисления за магнитното поле използвайки информация за ориентацията на мобилното устройство.

 

Най-често използваните в мобилните устройства магнитометри работят на принципа на ефекта на Хол. Този тип сензори създават електрическо напрежение пропорционално на силата и полярността на магнитното поле. Напрежението се превръща в цифров сигнал, който определя интензитета на полето. Друг тип технология, която се използва в смартфоните или таблетите, е магнето-резистивното устройство, което променя измереното съпротивление въз основа на промените в магнитното поле.

 

Още от Digital: Как да преведем бързо всяка непозната дума в Google Chrome

 

Магнитометърът е един от сензорите, който популярните мобилни приложения тип „цифров компас” използват, за да определят къде е Северния полюс спрямо позицията, която заема мобилното устройство. Информацията от същия сензор използват и приложения тип „детектор за метал”, с помощта на които можем да открием някакъв малък метален предмет.