Apple оправдаха очакванията и представиха официално новия M1 процесор, който използва модифициран чип дизайн на ARM. По този начин компанията направи първата важна стъпка в своята стратегия да спре да използва хардуер на Intel в лаптопите MacBook. Новината за транзицията към собствени ARM архитектури се появи още преди няколко месеца, но концепцията вече намира място в първия реален продукт.

Голямото предимство на Apple M1 е 5-нанометровата производствена технология, която гарантира сериозни подобрение в скоростта, но също така оптимизира енергията. В голяма степен можем да кажем, че този процесор представлява актуализирана версия на мощните A14 BIonic чипове, които намират място в iPhone 12 и също са създадени с 5nm процесор.

Все пак Apple M1 е фокусиран към лаптопите и разполага с 16 млрд. транзистора, което е осезаемо увеличение от 11.8 млрд., които предлага A14 Bionic. Това позволява на инженерите на компанията да интегрират осем ядра, вместо шест и респективно да гарантират по-висока производителност, съобщава CNet.

 

 

Конфигурацията на Apple M1 включва четири ядра, които се грижат за най-тежките задачи и още четири, спомагащи за дългия живот на батерията. Специален модул гарантира извършването на сложни графически изчисления и обработка на данни с изкуствен интелект.

Аpple реализираха премиерата и на първите устройства, които ще се възползват от подобренията в Apple M1. Това са нови версии на MacBook Air, MacBook Pro и Mac Mini. Разликата в системата за охлаждане позволява на последните две устройства да оперират по-дълго време да максимална скорост.

Първата версия на Apple M1 поддържа не повече от 16GB RAM. Според официалните данни на компанията потребителите на новия MacBook Air могат да очакват до 15 часа време за сърфиране в интернет и приблизително 18 часа за гледане на видео. Аpple показаха и графика, показваща, че M1 е три и половина пъти по-бърз от Intel чипове от предходно поколение.

Графичната производителност е увеличена петкратно, като в следващите две години ще видим още премиум модели със собствен хардуер на Apple.

 

Oще от Digital: Защо Windows компютрите са по-уязвими на хакерски атаки отколкото Mac