Google създадоха ново интерактивно лого, което можете да видите на началната страница на най-популярната търсачка в интернет. Основната причина за тази анимация е желанието на компанията да отбележи подобаващо настъпването на лятното слънцестоене или началото на астрономическото лято. Най-често понятието слънцестоене се отнася само за две от положенията на Слънцето - т.нар. зимно слънцестоене и лятно слънцестоене. От своя страна това е термин, с който обозначаваме разположението на Слънцето по неговия видим път върху небесната сфера.

 

Слънцестоенето има директно влияние върху климата, като различните култури по цял свят имат собствени ритуали и традиции, с които отбелязват тези важни моменти от годишния календар. Слънцето навлиза в знака Рак а Луната в този момент е в Скорпион. На 21 юни Слънцето се намира над тропика на Рака а в севрното полукълбо денят е най-дълъг а нощта е най-къса.

 

Лятно слънцестоене 2019


Лятното слънцестоене е празник, основан на вибрациите на слънчевата енергия. Нарича се още фестивал на средата на лятото. Бележи най-дългия ден от годината - ден на светлина, мъдрост, прозрения и сила. В българската традиция Лятното слънцестоене се чества с голям празник - Еньовден. Поверието твърди, че в нощта срещу Еньовден звездната енергия влива магическа сила в билките, а с първите лъчи слънцето ги прави още по-лековити. В този миг цялата  слънчево-звездна енергия се концентрира в тях. Затова те се берат рано по изгрев, за да се запази целебната им сила.


И докато ние в България празнуваме лятното слънцестоене, в Аржентина, Чили и Перу в момента честват зимното слънцестоене?

 

Зимно слънцестоене 2019