Още от Digital.bg: Как да разберем дали дадена снимка е манипулирана

 

Asus е един от технологичните гиганти, които имат най-голям пазарен дял от производството на компютри. Във видео ревютата на Digital.bg сте виждали различни модели лаптопи, таблети, смартфони и специализирани геймърски аксесоари на Asus и на геймърският им подбранд ROG.

Едва ли обаче много хора свързват Asus с техните софтуерни разработки, които всъщност се отразяват положително на хардуера и на цялата им продуктова гама като цяло. Поредното нагледно доказателство за това, беше публикувано в официалният YouTube канал на бранда, заедно с трейлърите към предствоящото от 11 до 14 Януари технологично изложение CES 2021.

Става дума за AIPT – абревиатура зад която стои Asus Intelligent Performance Technology. Това в най-общи линии е смарт решение, което може интелигентно да увеличи производителността на процесорите в компютрите с до 40%, спрямо стандартната работа на едно CPU.

 

 

Това от своя страна директно и индиректно води до увеличаване ресурса на батерията, от една страна увеличавайки времето за автономна работа, заради намалената консумация на енергия, от друга, увеличавайки броя на пълноценните цикли, които може да извърши батерията. Както знаете, след един определен момент коефициентът на полезно действие при батериите на лаптопите рязко пада. AIPT ще промени това.

В основата на технолоигията стои специалният алгоритъм на Asus, който функционира, използвайки между 5 и 9 специални смарт сензора, които имат за цел да уловят различни параметри на хардуера на устройството.

 

 

Така комбинирайки резултатите с функциите на бързото 65W зареждане се постига максимална енергийна ефективност не само при изразходване на енергията, но и при набавянето ѝ при зареждане. Често хората се опасяват, че бързите зарядни скъсяват живота на батерията им, но при наличието на специални технологии като AIPT, няма такава опасност.

От приложението с настройки на AIPT може да се активират общо 3 режима. Стандартният “Balanced Mode” който свети в зелено, икономичният „Whisper Mode“ който съвсем логично е син и силовият „Performance Mode“ който е ярко жълт. Параметрите по които се отличават режимите са 4 – консумация на енергия, тишина, въздух и степен на охлаждане.

 

 

Във видеото което сме приложили над тази статия, можете да видите шестоъгъллна графика, която илюстрира промяната в настройките на всеки режим. Силовият режим е подходящ за всички видове тежки натоварвания, балансираният е за всички стандартни задачи, а лекият и дори в превод „шепнещ“ е подходящ единствен за базови цели, като например тази в която сега пишем този текст или когато вие го четете. В такава ситуация няма нужда от голям хардуерен потенциал и консумацията на батерията е най-незначителна.

Различните режими на AIPT може да се променя от MyAsus фирменото приложение на компанията, но има и много по-лесен и бърз начин посредством бързата команда от два бутона “Fn+F”. Но в приложението има възможност за малко по-подробни настройки.

 

 

В споменатото вече видео горе, можете да видите интересен нагледен тест, който съпоставя чрез Cinebench 10-та и 11-та генерация Intel централни процесори в два отделни лаптопа. При първият резултата е 1710 точки, а при втория който е вече с наличен AIPT, резултатът е видимо по-висок – 2244 точки. Същият лаптоп постига и 11 часа активна работа на батерията. Като при екстремно натоварване като това, с далеч по-добри хардуерни резултати, температурата на корпуса е значително по-ниска от очакваното.

В сравнение можете да видите температурата при машината задвижвана от по-бавният процесор от предишното поколение при който няма AIPT. С теромакамера са измерени съответно 46.8°C и 47.6°C.

За този добър резултат, до голяма степен допринасят и ергономичните 3D вентилатори, които освен добро хлаждане имат и много ниско ниво на генериран шум.Те имат до 87 пера, охлаждат до 30% по-добре и са с 10% по-тихи в сравнение с предшествениците си.