GMS сертификацията е процес, при който едно мобилно устройство става напълно съвместимо с пакета от мобилни приложения на Google познат като GMS (Google Mobile Services). В този пакет са включени най-популярните услуги на компанията като YouTube, Gmail, Chrome и много други.

 

GMS сертификат може да бъде получен след преминаване на определен брой тестове за съвместимост, които гарантират, че дадено мобилно устройство може безпроблемно да поддържа услугите на Google. Ако производител на смартфони или таблети получи сертификат от Google, той ще може да интегрира услугите на компанията в бъдещите си продукти още по време на производствения процес.

 

Още от Digital: Защо Google ще промени представата ни за SEO

 

За крайния потребител всичко това означава, че купувайки смартфон или таблет със сертификат на Google, може веднага след включването му да започне да използва услугите на компанията. Те са предварително инсталирани в мобилното устройство и не се налага да се теглят. GMS сертификатът, освен това, е международно признат и е гаранция не само за гладка работа с приложенията на Google, но и за цялостното качество и надеждност на мобилното устройство.