Въпреки сериозния напредък в развитието на мобилните телефони, един елемент от тях остава – SIM картите. Те стават все по-малки, но са все така отделни, вместо да се интегрират в самия телефон. Тяхната алтернатива са eSIM картите, които правят точно това. AndroidPit дава повече подробности за тях и техните предимства и недостатъци.

 

Любопитно: Новите eSIM карти ще навлязат на пазара от 2019г.

 

В основата си SIM карата е чип с памет, в който се съхранява информация за потребителя на мобилния телефон. Чрез нея операторът го идентифицира като негов потребител и го допуска до мрежата и знае до какви услуги има право на достъп. Освен това SIM картата има памет за SMS-и и телефонни номера. Същите вече се пазят от смартфоните, макар че опцията за памет на телфонните ноемра все още се използва.

 

 

Предимства

eSIM картата има същите функции, но е вградена в самия телефон. Това означава, че се спестява място в устройството за слот и е доста по-малка. Освен това няма риск от повреда на SIM картата или нейното загубване.

 

 

Досега подобни eSIM карти се използваха от индустриални устройства и умни часовници. Google Pixel 2 обаче също разчита на eSIM. Това означава, че потребителят не трябва да чака време за активация и деактивация на картата при смяна на оператор. Всичко става от разстояние и за много по-малко време. Той има и слот за nano SIM карти за всеки случай.

 

Google Pixel 2 и  Pixel 2 XL са първите смартфони в света с поддръжка на eSIM

 

Недостатъци

Ако сте от хората, които често сменят апаратите си, eSIM картата може и да се окаже малък проблем. При използване на телефон със eSIM трябва да се изпълни специална процедура, за да се въведат номерата за идентификация на картата. Не може просто SIM картата да се вземе от един телефон и да се сложи на друг и веднага да заработи.

 

 

Липсата на отделен чип означава, че ако телефонът се развали или изтощи, не може просто картата да се прехвърли на друг апарат и да продължи работа. Тя е обвързана с апарата. За сега eSIM картите са рядкост. Компании като Apple и Huawei  обаче отдавна искат да променят това и в бъдеще може да успеят.

 

Huawei Watch 2 Pro e първият смарт часовник с Android Wear и поддръжка на eSIM

 

 Още от Digital: Дойде ли времето на новите eSIM карти