В последните години технологиите в смартфоните достигнаха своя пик. Изключително мощни процесори, големи дисплеи с висока резолюция, яркост и честота и камери с професионално качество. На този етап обаче батериите, заради същността на технологията по която са направени, не могат да издържат толкова, колкото би ни се искало. По тази причина производителите на смартфони инвестират в технологии за бързо зареждане, който позволяват на смартфоните, само за няколко минути свързани към електрическата мрежа, да могат да набавят на батериите енергия за ден автономна работа.

 

 

Но дали тези зарядни са достатъчно безопасни и можем ли с тях да зареждаме всеки смартфон, тук Digital.bg ще ви даде отговор на въпроса. В първата част на това видео разяснихме какво представлява всяко стандартно зарядно и какво обозначават всичките тези символи, които има то по корпуса си. За пропусналите да го гледат, директен линк сме приложили тук долу. А сега е време да продължим напред бързото зареждане и специалните зарядни, с които се прави то.

Например, дали ако в комплект със смартфона си имате 5V 1A зарядно, ще можете да си купите допълнително бързо зарядно и да заредите смартфона си с него, при положение, че е 12V 2.1A? Нека първо направим едно разяснение - какво всъщност е ролята на тези волтове, ампери, а и ватове, които са описани по корпусите на зарядните. Най-просто казано: V - е напрежението, A - е силата на тока.

 

 

Ако все още не ви е ясно, кое какво е и каква функция изпълнява, ще направим едно нагледно и много точно сравнение. Представете си тръба от която тече вода. Напрежението е налягането на водата в тръбата. Ампеража показва колко вода преминава през отвора на тръбата за единица време.

Колкото по-отворен е крана в края на тръбата, толкова повече вода ще се излее. Амперите са множество електрони, преминаващи през точка за 1 секунда, а вотовете са силата с която електроните се предвижват. За по-любопитните, в 1А има повече от 6 квинтилиона електрона - 19-цифрено число, което едва ли ви се случва често да чувате.

 

 

Тук ще добавим и W, които обозначават мощността. Тя се изчислява като умножим A x V. Ето така, вече знаете какво означават тези така желани ватове, които производителите гордо изписват върху зарядните си. Така стандартните зарядни са 5V 1A, тоест 5х1=5W. При бързите зарядни обаче вече имаме 15, 20, 55, 69, 66 и даже над 100W, които се получават след промяна на една от двете или двете едновременно - V и A.

Така например 30W при бързо зарядно могат да се получат от комбинация между 20V и 1.5A или пък от 15V и 2A. Крайният резултат ще е един и същи. И сега въпроса - безопасно ли е да зареждате стар смартфон с такова ново бързо зарядно. Отговорът е положителен, но условността е, че смартфонът ви няма да се зарежда по-бързо в сравнение със стандартното си зарядно. Това се получава, защото бързото зарядно е смарт. То първоначално пуска ток с минимално напрежение от 5V, което съобщава на захранващия блок на смартфона, че може да подаде и по-високо напрежение.

 

 

Ако смартфона не отговори, че поддържа такава функция, то зареждането ще продължи да бъде с 5V 1A, ако обаче смартфона хардуерно поддържа функция за бързо зареждане, той ще съобщи това на бързото смарт зарядно и то ще повиши напрежението. Трябва да отбележим нещо на което също трябва да обърнете внимание при зареждане. При бързите зарядни и кабелът е по-различен. Ако искате да зареждате пълноценно бързо, не свързвайте към зарядното различни от оригиналните кабели, които компанията производител препоръчва за него. Фалшивите кабели увеличават до два пъти времето за зареждане, а могат и да повредят батерията ви.

И отново за по-любопитните - основните две технологии на бързо зареждане към настоящия момент са USB Power Delivery и Qualcomm Quick Charge, като има и производители, които са създали свои дирмени технологии, като Huawei Super Fast Charge, Meizu Super mCharge, Oneplus Wired charge и други. USB Power Delivery се използва от Apple и позволява мощност от 18 до 96W. Като напрежението там е от 5 до 20V. Амперажът пък е от 1.5 до 5A. С най-мощното зарядно за iPhone спокойно можете да зареждате дори лаптоп Macbook, а без проблем можете да зареждате и флагман смартфоните на Samsung, защото технологията е съвместима. Респективно с бързо зарядно от Samsung можете да зареждате и iPhone.

 

 

Последното пето поколение на технологията Qualcomm Quick Charge пък има още по-голям диапазон на употреба. Тази технология поддържа и зареждане с над 100W които успяват да зареждат някои смартфон от 0 до 50% за само 5 минути. Тази технология има и 12 различни защити от прегряване прекалено високо напрежение, което тук може да се появи и да повреди сериозно батерията и смартфона, който се зарежда.

Често потребители ни питат, дали бързите зарядни влияят негативно на живота на батерията на смартфоните им. Да, отговорът е, че те наистина намаляват живота на батерията. Но не си мислете, изведнъж тотално ще загубите батерията си. Средно след около 500 цикъла на зареждане, които се равняват на 2 години, колкото пък е стандартната гаранция на един смартфон, батерия, която е била зареждана с бързо зарядно работи на между 80 и 90% от капацитета си в сравнение с когато е била нова. Съгласете се, че за две години това е напълно приемливо, при положение, че ни дава удобството да можем да зареждаме смартфона си за по-малко от час, вместо да чакаме 4-5 часа, ако използваме стандартно зарядно.

 

 

Какво е вашето зарядно, колко вата е то и съответно колко волта по колко амера, можете да напишете в коментарите тук долу. Ще е интересно също така да научим какъв смартфон използвате и за колко време се зарежда той.