Съществуват различни видове аудио формати. Навярно използвате и сте добре запознати със значението на MP3 формата, но знаете ли какво означават AAC, FLAC, OGG, или WMA? А знаете ли защо има толкова много стандарти, на кои от тях трябва да обърнете внимание и кои от тях да игнорирате?

 

Ако си задавате подобни въпроси, информацията на Make Use Of може да ви е от полза.

1. PCM

PCM (Pulse-Code Modulation) е формат за запис на аудио без цифрова компресия.  PCM е най-често използвания аудио формат в CD-та и DVD-та. Налице е подтип на PCM наречен Linear Pulse-Code Modulation (LPCM).

2. WAV

WAV (Waveform Audio File Format) е стандарт, който е разработен от Microsoft и IBM през 1991 година. Много хора предполагат, че всички WAV файлове са некомпресирани аудио файлове, но това не е съвсем вярно. WAV всъщност представлява Windows контейнер за аудио формати. Това означава, че един WAV файл може да съдържа компресиран звук, но това е по-рядко. Повечето WAV файлове съдържат некомпресирано аудио в PCM формат.

3. AIFF

AIFF означава Audio Interchange File Format и е формат, разработен от Apple през 1988 година за Mac системите. Подобно на WAV файловете, AIFF файловете също могат да съдържат множество видове аудио. Например, има компресирана версия, наречена AIFF-C и друга версия, наречена Apple Loops, които се използват от GarageBand и Logic Audio - и всички те използват едно и също AIFF разширение. Повечето AIFF файлове съдържат некомпресирано аудио в PCM формат. Файлът AIFF е просто обвивка за кодировката на PCM, което го прави по-подходящ за използване на Mac системи.

4. MP3

MP3 означава MPEG-1 Audio Layer 3. Форматът излиза през 1993 г. и бързо се превръща в най-популярния аудио формат в света за музикалните файлове. Основният стремеж на MP3 формата е да изреже всички звукови данни, които съществуват извън обхвата на слуха на повечето нормални хора и да намали качеството на звуците, които не се чуват толкова лесно, и след това да компресира всички други аудио данни колкото е възможно по-ефективно. Почти всяко цифрово устройство в света с аудио възпроизвеждане може да чете и да стартира MP3 файлове, така че когато имате нужда от универсален формат, доверете се на MP3, защото няма да ви разочарова.

5. AAC

AAC е съкращение от Advanced Audio Coding. Форматът излиза през 1997 година като наследник на MP3, но той никога не достига успеха му. Алгоритъмът за компресия, използван от AAC е много по-напреднал отколкото този на MP3, така че AAC предлага по-добро качество на звука. В действителност, това е стандартен метод за аудио компресия, използван от YouTube, Android, iOS, iTunes, Nintendo и PlayStation.

6. OGG (Vorbis)

OGG е контейнерен формат който поддържа множество кодеци, най-популярен от които е звуковия кодек Vorbis. Vorbis предлага по-добра компресия от MP3, но е по-малко популярен. Форматите MP3 и AAC имат толкова силни страни, че OGG с мъка може да ги изтласка от светлината на прожекторите.

7. WMA

WMA означава Windows Media Audio. Форматът е използван за първи път през 1999 година и премина през няколко еволюции, но всички те запазиха името и разширението. Както може да се очаква, това е патентован формат, създаден от Microsoft. WMA е трябвало да реши някои от недостатъците на метода на MP3 за компресия – и като такъв, подходът на WMA за компресия е доста сходен с този на AAC и OGG. Тъй като обаче WMA е патентован формат, малко устройства и платформи го подкрепят. Освен това не предлага никакви реални ползи в от AAC или OGG форматите.

8. FLAC

FLAC (от Free Lossless Audio Codec) е аудио формат и кодек за компресиране без загуба на информация. Компресията без загуба на информация е като при ZIP файловете, но се използва за звукови данни. Ако компресирате PCM файл с FLAC и след това го възстановите, той ще бъде перфектно копие на оригинала. За сметка на запазеното качество, нивото на компресия не е много добро. FLAC се препоръчва за архивиране на PCM файлове, където запазването на качеството е важно. FLAC се поддържа от повечето основни програми и устройства, и е основната алтернатива на MP3 за CD аудио.

9. ALAC

ALAC (от Apple Lossless Audio Codec) е разработен и внедрен през 2004 година, също е патентован формат, но в крайна сметка стана с отворен код през 2011 г. ALAC понякога се нарича  Apple Lossless. ALAC е добър формат, но е по-малко ефективен от FLAC, когато става въпрос за компресия. Въпреки това, потребителите на Apple наистина не разполагат с възможност за избор, защото iTunes и iOS поддържат само ALAC.

 

Вижте какво трябва да знаем за най-популярните графични файлови формати