Тези от вас които използват Apple iPhone сигурно поне веднъж са срещали понятието MFi и са се питали какво значи то? Всъщност MFi е абревиатура която има различни значения включително и сложният финансов алгоритъм "Индекс на Паричните Потоци". Когато говорим за продукти на Apple обаче, MFi е съкращение зад което стои Made For iPhone, iPod или iPad. 

 

 

В създадената през далечната 2005г. MFi Program влизат всякакви аксесоари като слушалки, докинг конектори и кабели за зареждане и пренос на данни, включително актуалният Lightning кабел. За да получат MFi сертификация такива продукти създадени от компании различни от Apple, те са платили лиценз да използват дизайна и технологиите създадени от американската компания.

 

MFi сертифициран Lightning кабел с iPhone 7 Plus Red Edition

 

Каква е разликата между Lightning кабел с MFi и такъв без

Несъмнено най-важният аксесоар за iPhone, който трябва да има MFi е Lightning кабела за зареждане и пренос на данни. Ако в този момент се питате, каква е разликата между MFi сертифицираният Lightning кабел и и този без MFi - отговорът е Голяма. На първо място, MFi сертификацията гарантира, че продуктът покрива нормите за качество на Apple. Ако кабелът не ги покрива, в най-добрия случай смартфонът ви няма да се зарежда пълноценно, ще го прави по-бавно и батерията му няма да издържа достатъчно дълго.

 

 

Разликата между Фалшив и Оригинален Lightning 

 

Някои от фалшивите Lightning имат и друга форма на конектора, която може да доведе до повреда на порта на телефона ви. Има и вариант да пострада също така операционната система. Какъв обаче е най-лошият случай на повреда след използване на фалшив Lightning? Не са единици случаите на прегрели и самозапалили се iPhone-и след използване на нискокачествени кабели за зареждане. А представете си, ако това се случи нощем, докато спите.

 

Как да разберем дали даден Lightning кабел има MFi сертификация или не?

На първо място, производителят му почти винаги упоменава това на опаковката на продукта си. Също на нея трябва да е написана и друга отличителна черта на истинските Lightning кабели - че са поддържащи 2400mA/2.4A. Тоест са подходящи както за iPhone, така и за iPad.  

 

Истинските Lightning кабели поддържат 2400mA/2.4A

 

Друг лесен начин е да свържете кабела към смартфона си. Ако той е фалшив, на дисплея почти винаги ще се появи съобщение за грешка, което подсказва че сте свързали несертифициран продукт. Ако такова не се случи, кабелът е Made For iPhone. 

 

 

Защо MFi сертифицираните кабели са по-скъпи?

Това е въпрос който има няколко отговора. На първо място, защото са направени от по-качествени материали. Освен това по условията на MFi Програмата, за всеки кабел който участва в нея, Apple трябва да получат 4$. Така, че бъдете сигурни - ако си купувате Lightning за 7лв., той няма шанс да е оригинален. 

Вижте още: Как за 1 лев да направим от Смартфона си аудио плейър в автомобил