Xiaomi е китайски производител, който не се ограничава единствено до смартфоните, а предлага атрактивни предложения в много продуктови категории. Компанията предлага собствени лаптопи, умни часовници, смарт електроуреди, електрически скутери и много др. Все пак най-важно значение за стратегията им има мобилната индустрия, като през третото тримесечие Xiaomi се утвърдиха като третият най-голям производител на смартфони.

От компанията се надяват, че могат в дългосрочен план да се задържат на тази позиция и да бъдат един от най-влиятелни фактори в световен мащаб. Именно заради това ще видим първите устройства с Qualcomm Snapdragon 875 процесори на компанията още в началото на 2021г. Докато очакваме да разберем какви са плановете им научаваме любопитни подробности за начина, по който е избрано името Xiaomi.

Със сигурност изговарянето на думата създава известни затруднения на хората извън Китай и това е нормално за специфичния език, който се говори в странaтa. Главният изпълнителен директор на Xiaomi, Лей Джун коментира и как неговата компания е получила своето име.

 

 

В началото са обсъждани различни варианти, сред които "Red Star", "Red Pepper" и "Black Rice". Първоначално нито едно от имената не грабва вниманието на най-влиятелните хора в компанията. Докато тече дискусията, обаче се цитира популярна мисъл в страната, според която Буда придава същото значение на зърно ориз, както и на планински връх.

Тази мъдрост насочва разговора към "Rice" -английската дума за ориз (Mi - на китайски). Eдин от големите инвеститори, който се казва Лиу Цин прави интересно уточнение, че неговата компания трябва да се стреми не към по-голямото, а към по-малкото, което води до името XIaomi. Думата означава просо на китайски и и до ден днешен е най-отличителният елемент в идентичността на китайския производител.

Шефът на Xiaomi също така допълни, че независимо от избора и начина, по който кръщават компанията няма как да имат успех, ако не се стараят да предлагат качествени продукти, с които да привличат потребителите. В крайна сметка Xiaomi се превърна в най-младата компания попаднала в престижната класация Fortune 500

 

Oще от Digital: Xiaomi Mi 11 Pro ще бъде първият смартфон с камера под дисплея на компанията