Вече ви информирахме, че Google Fuchsia е новата операционна система за смартфони и компютри на компанията, а новината за нейното съществуване предизвика доста коментари в интернет. Някои анализатори дори изразиха идеята, че тя ще е част от мащабната идея на компанията да слее в едно сегашните си платформи Android OS и Chrome OS, което би могло да се случи още през 2017г. Изборът на това име е много интересен по подобие на лакомствата, които Google използват в различните версии на най-популярната мобилна платформа, но този път е свързан с цвете. 

 

Фуксия е името на специален род растения, които са класифицирани в клас Върбовкови (Onagraceae) и в него попадат над 100 различни храсти и дървета, които се срещат предимно в Южна Америка, Нова Зеландия и Таити. Първата фуксия е донесена на европейския континент през далечната 1669г. и това събитие е свързано с името на ботаника Шарл Плумие, като с развитието на технологиите днес се произвеждат много хибридни видове на растението. Любопитна подробност е, че в България фуксията масово се нарича обички, като името е провокирано от работата на немския доктор и ботаник Леондар Фукс (1501-1556).

 

Думата "Fuchsia" се използва и за ярък пурпурно червен цвят, който е вдъхновен от самото растение и води началото си от анилинова боя, патентована за първи път от френския химик Франсоа-Еманюел Вергуин през 1859г. и само година след това е преименувана на Magenta. Класическият RGB модел, който се използва в уеб дизайна за създаване и класифициране на цветове за компютърни програми, телевизонни екрани и уеб цветове не прави разлика между Fuchsia и Magenta. Самият нюанс е еднакъв и може да се създаде от равни стойнсти на червено и синьо, като това също може да е причина за избора на това име за новата операционна система на Google.

 

Вижте платформата за виртуална реалност на Google ще се казва Android VR