Един ден, не много скоро, но все пак по-скоро, отколкото си мислите, смартфоните ще изчезнат, точно така както изчезнаха факс машините и пейджърите. Не се заблуждавайте, животът върви напред, а не назад и нещата никога не остават същите.

 

Едва ли през следващите 10 години ще се отдръпнем от смартфоните изцяло, но трябва да приемем че рано или късно това ще се случи. Сигурно сте чули странната прогноза, че до 2027 година хората ще започнат да си присаждат все повече изкуствени органи и в този смисъл ще приличат повече на киборги отколкото на хора поради преследването на мечтата да си удължат живота. Ако предположим, че тази щура идея стане реалност, как мислите ще имаме ли нужда от смартфон?

 

Какво ще ни донесе бъдещето не знаем, но едно е ясно – ако смартфонът изчезне, животът би изглеждал доста странен според сегашните нагласи не само от гледна точка на отделните продукти, но и от гледна точка на развитието на човечеството. Ето какво споделят от businessinsider по тази тема.

В краткосрочен план

Хората си мислят, че смартфоните са революционни устройства, тъй като са достатъчно малки, за да ги носим навсякъде и са достатъчно мощни, за да се справят с всичките ни ежедневни задачи. А с правилната комбинация от камери и сензори, те могат да пренесат живота ни в бъдещето.

 

Преди време обаче, когато се е появил първия персонален компютър, хората са били не по-малко въодушевени, а ето че той отдавна не е толкова значим фактор в живота поради появата на мобилните устройства. Така че, дали няма да се появи друга технология, която да може по подобен начин да измести смартфона в краткосрочен план?

 

Нека вземем Samsung Galaxy S8 за пример. Това е едно мощно и красиво бижу, с което дебютира новият виртуален асистент на Samsung, Bixby, за който от компанията обещават, че е иновацията, с която в скоро време ще можем да контролираме всяка функция и приложение на смартфона с гласа си.

 

Следващият iPhone също ще получи подобрена версия на Siri, заедно с функции за добавена реалност. Все повече и повече технологични компании, ще експериментират със следващата голяма вълна компютърни интерфейси.

В по-далечно бъдеще

Компании като Microsoft, Facebook, Google и Amazon ни обещават едно бъдеще, в което реалният живот и технологиите ще се сливат безпроблемно, тоест физическият и цифровият свят ще стават едно. Плаши ли ви такава ‘реалност‘?

 

Microsoft, Facebook, Apple и Google разработват каски с добавена реалност, които излъчват подробни 3D изображения направо в очите ви. Според специалистите, технологията за добавена реалност може да се използва не само в устройствата за игри, но и в смартфони, телевизори и всички други джаджи с дисплей. Как ви звучи свят, в който разговори, чатове, филми и игри, ‘минават‘ през очите ви и се наслагват върху света около вас? Да, в бъдеще компютрите ще отвличат сетивата ни, повече, отколкото вече го правят, а това е малко плашещо. 

 

В едно далечно, щуро бъдеще

Всички прогнози за бъдещето описани по-горе разчитат на това да носим джаджи. Но според най-щурите прогнози за бъдещето на човечеството, хората няма да имат нужда от устройства за да се ползват от всички технологии.

 

Наскоро, Илон Мъск стартира нова компания наречена Neuralink. Тя има за цел да разработи интерфейс мозък-компютър (BCI), който ще може да помогне за лечението на болести като епилепсията например и да позволи на хората да бъдат в крак с развитието на изкуствения интелект.

 

Технологията все още е в един много ранен период на развитие, но това ще е следващата стъпка в смесването на цифровия и физическия свят и показва една възможна тенденция. Ако смартфоните ни дават достъп до информация и разширената реалност я „поставя“ пред нас, когато имаме нужда от нея, след като започнем да използваме „невронни връзки” няма да имаме повече нужда от смартфона си, защото хората ще могат да си комуникират директно с машините, без да се налага намесата на физически интерфейс.


Идеята за „съжителството“ между човека и машината в реалния живот плаши мнозина, тъй като на този етап тя е позната единствено от научната фантастика и не е ясно дали в реалността това бъдеще ще е напълно безопасно за човека. В същото време, идеята е толкова нова, че никой не знае какво е това и как ще изглежда на практика. Така че, ако ерата на смартфоните някога приключи, много е вероятно с нея да приключи и ерата на човечеството.
 

Вижте 6 технологични правила, които ще променят бъдещето ни