Вижте още: Какви са недостатъците на Apple iPhone SE

 

Водоустойчив корпус

Да започнем с това, че все повече производители залагат на различни нива на протекция при смартфоните си. Несъмнено Sony с Xperia семейството си са фаворити с най-много водо и влагоустойчиви телефони. Последвани от Samsung с Galaxy S5 и след кратка пауза с S7 и S7 Edge,

 

 

LG пък направиха луксозният V10 удароустойчив, а Motorola представяйки Moto X Force показаха най-здравият смартфон който някога сме виждали. Водо и удароустойчив iPhone…за сега е само мираж!

 

Retina Display

Резолюцията на дисплея вече не е Retina HD, обикновена Retina с разширение 1136х650  пиксела.

 

 

Въпреки това, заради намаленият размер на телефона плътността на пикселите за 1" е същата както на iPhone 6s, но ъглите на странично виждане нямат абсолютно нищо общо с неговите.

 

3D Touch

Когато Apple представиха миналата година 6s и 6s Plus ние обърнахме голямо внимание на технологията 3D Touch. Благодарение на нея както знаем дисплеят разпознава колко силно натискаме върху него.

 

 

Практично и приложимо в много ситуации решение. За съжаление обаче при SE 3D Touch вече няма.

 

USB Type-C

Телефона няма актуалният USB Type-C порт за зареждане. Но това не е изолирано явление само при Apple. Както казахме във видео ревютата на Samsung Galaxy S7 и S7 Edge, такова няма и при тях. Но ако при корейците логично обяснение бе съвместимостта с Gear VR шлема за виртуална реалност, то при SE, Apple нямат оправдание.

 

 

Още по-лошо, традицията повелява iPhone да не може да се зарежда с универсалният microUSB. Американците си имат техният Lightning кабел и държат на него.

 

Безжично зареждане

Също актуална технология, която вече няколко години предлагат доста други брандове е безжичното зареждане.

 

 

За какво им е на Apple да са в крак с Qi технологията, те се придържат към традицията - Lightning кабел и точка.

 

NFC

iPhone SE има NFC, но то е с много ограничени възможности и за разплащания работи със системата Apple Pay която обаче за момента не се поддържа за България. Удобствата които сме свикнали да използваме при безжичното свързване в Android устройства, тук не са налични.

 

Звук

През 2016г. най-накрая повечето производители на смартфони започнаха да интегрират в устройствата си не само системи за дигитално оптимизиране на звука, но и втори стерео говорители.

 

 

Последният iPhone, както и всички негови предшественици обаче е изключение от това правило. Макар да има две решетки в долната си периферна част, говорителят там е само един. Под другата е скрит микрофона.

 

Вашето мнение

Тук е интересно да чуем и вашето мнение по въпроса, бихте ли си купили iPhone SE когато съвсем скоро се появи в България? Харесва ли ви тази концепция на Apple или не? Коментарите си можете да оставяте в Disqus формата за контакти по-долу или на нашата Facebook страница.