Присвояването на чужда самоличност е сред най-предпочитаните от кибер престъпниците методи за онлайн измама. Причината за това е лесното и бързо извличане на финансова полза, тъй като кражбата на самоличност може да се използва за достъп до компрометираща информация, изнудване, прикриване на истинската самоличност и други незаконни дейности.

 

От Make Use Of ни предлагат списък с данните, които са от интерес за хакерите, когато искат да откраднат нечия самоличност.

ЕГН

ЕГН-то е ключът към нечия самоличност и може да се използва за достъп до банкова сметка, достъп до онлайн сметки и така нататък. В най-общи линии, след като измамниците придобият нечие ЕГН, те лесно могат да получат всяка друга информация, която им е необходима, за да откраднат самоличността ви.

Дата и място на раждане

За съжаление, повечето от нас имат склонност да дават датата си на раждане когато някой им я поиска без да осъзнават, че се излагат на риск.  Подобно на ЕГН-то, датата на раждане се използва по най-различни начини за потвърждаване на самоличността ни, а мястото на раждане често се използва като мярка за вторично потвърждение от редица доставчици на онлайн услуги. По този начин, тези данни може да се използват за възстановяване на пароли, което означава че попадне ли тази информация в ръцете на измамник, то той може лесно да получи достъп до нечий профил.

Номер на шофьорска книжка или на паспорта

Тази информация може да помогне на крадците на самоличност да получат повече информация за вас, включително пълното ви име, дата на раждане, гражданство и дори адрес.  

Номера и PIN кодове на банкови сметки и карти

Най-вероятно не споделяте без да се замислите с всеки подобна информация, но е редно да споменем, че тази информация трябва да се знае само от вас, така че внимавайте, ако записвате номерата и кодовете някъде, за да може да си ги сверявате при необходимост.

Физически и имейл адрес

Това са данните, които една финансова институция може да поиска за проверка на самоличността, така че измамниците се опитват да ги откраднат при фишинг атаки. Помнете, че вашият имейл адрес е потребителското ви име за много онлайн сметки, и с правилната допълнителна информация за вас, хакерите може да получат достъп до да сменят паролата ви и да получат достъп до сметките ви.

Опит за кражба на данни по телефона

Вашият телефонен номер не може да се използва за кражба на самоличността ви, но може да бъде използван в измамния план на крадеца. Представете се, че ви се обадят по телефона и ви твърдят, че са от някоя финансова или държавна институция и искат от вас идентифицираща информация. Това е сигнал, че нещо не е наред и не трябва да им давате никакви данни, тъй като всяка институция би следвало да работи по други надеждни начини, най-вече лице в лице.

Вашето пълно име

Тази информация може да бъде доста ценна за крадеца, особено ако той иска да отвори нова банкова сметка на ваше име.

 

Вижте как да си гарантирате по-голяма сигурност в Интернет