Facebook увеличава все повече своя интерес към виртуалната реалност. По време на конференцията F8, компанията представи две нови камери за 360-градусово видео, с което иска да мотивира повече хора да създават подобно съдържание, съобщава Engadget.

 

Камерите се казват x24 и x6. Първата има общо 24 обектива, а втората – 6. Както може да се очаква, x24 е доста по-професионална и голяма. x6 също е за професионалисти, но е по-малка, по-лека и по-евтина. И двете камери са от гамата Surround 360 на Facebook, като компанията няма да ги произвежда, а ще даде лиценз за това на свои партньори.

 

 

Те имат една основна разлика спрямо стандартните камери за 360-граудосово видео. Стандартните камери използват фиксирани обективи. Това означава, че когато потребителят използва VR и се разхожда във виртуалния свят, обектите около него остават статични докато той върви. Камерите на Facebook имат способността на реконструрират обектите от различни гледни точки и така те ще се променят докато потребителят се движи около тях.

 

Освен това всеки пиксел напрактика е триизмерен, което дава много по-голяма свобода на създателите на съдържание за още по-впечатляващи визуални ефекти. Разбира се, има още какво да се желае от камерите и качеството, но технологията е още млада и постигнатото дотук е много важно за нейното развитие.

 

Още от Digital: Нова технология на Facebook ще ни позволи да пишем с мислите и да чуваме с кожата си