Изкуственият интелект бавно завзема смартфоните и може да се превърне в основна характеристика на устройствата, които ще излязат през 2018 година. Много от смартфоните, пуснати през изминалата година, включват хардуер и софтуер, фокусиран върху AI, а през тази година тенденцията ще продължи.


Много от най-големите технологични компании вече предлагат своята визия за това как смартфоните трябва да се възползват от възможностите на изкуствения интелект, а от businessinsider ни предлагат да разгледаме най-интересните функции в смартфоните.

Apple

Функциите базирани на изкуствената интелигентност в iPhone X на Apple са съсредоточени главно върху изображения и анимация. Смартфонът има специален чип с вградени невронни двигатели, които захранват системата и които обработват определени функции на iPhone X, без да спират други, по-стандартни процеси на устройството.

 

Освен с нов чип, Аpple пусна iPhone X и със своята система за разпознаване на лица Face ID. Неговата „TrueDepth“ предна камера може да създаде 3D карта на лице и да използва тази информация, за да се идентифицира човека, който се опитва да се логне в устройството както и за удостоверяване в приложения и услуги като Apple Pay. Тази информация се съхранява на чипа с невронни двигатели за енергийна ефективност и сигурност.

 

С тази 3D информация за лицето на собственика на телефона, Apple създава „Animoji“ или анимирани аватари, които имитират движенията и гласа на човека като забавна демонстрация на това, което AI може да направи. Невронният двигател също така съхранява анимираните изображения и им позволява да се движат в реално време с минимално закъснение.

 

IPhone X също така използва своя обновен хардуер, насочен към AI, за да подобри графиките на своите функции за увеличена реалност.

Samsung

Samsung представи своя цифров асистент Bixby. Функцията в момента е налична в телефоните Galaxy S8 и Galaxy Note 8. Според слуховете, Samsung ще представи актуализация на Bixby в предстоящия Galaxy S9.

 

За разлика от асистента на Apple, Siri, който основно е двигател за търсене чрез гласови команди, Bixby включва функции, които позволяват на потребителите да идентифицират елементи чрез приложението за камерата на смартфона. С Bixby Vision потребителите могат да научат подробности за обекти и локации, да научат как да купуват продукти, които виждат в реалния свят, да превеждат на различни езици и много други задачи. Потребителите могат да стартират гласовата асистентска функция Bixby Voice, която може не само да извлича информация, но и да изпълнява функции „за свободни ръце“, като например отваряне на приложение или задаване на аларма.

Google

AI функциите на Pixel 2 и Pixel 2 XL са подценени, но те също са фокусирани върху изображенията и са доста атрактивни. Софтуерът на Google позволява интелигентна организация и споделяне на снимки. Приложението за снимки Google Photos, което е налично за iOS и Android, се възползва от изкуствения интелект, за да ви помогне да намерите групи от снимки с един и същ човек или да намерите всички снимки, които притежавате, които имат "котки" в тях или "дървета" или някакъв друг обект.

 

Цифровият асистент Google Assistant, който включва няколко гласови активирани функции, също така се използва за захранване на визуалната търсачка на Google, наречена "Lens". Подобно на Bixby Vision, Google Lens използва камерите на Pixel 2 и Pixel 2 XL като инструменти за идентификация. Интересна функция е способността на софтуера да идентифицира телефонни номера и уеб адреси и да позволява на потребителите да запазват данните на телефоните си.

 

AI функциите на Google са налице не само за Pixel 2 и Pixel 2 XL, но и за няколко устройства, базирани на Android, особено тези с Android Oreo и дори за устройства с iOS.

Amazon

Софтуерът на Amazon, Alexa, е предназначен предимно за интелигентни високоговорители и домашни помощници, но функцията е съвместима и със смартфоните. Потребителите на смартфони могат да се възползват от Alexa, главно за по-лесно поръчване от Amazon.

 

Потребителите могат да изтеглят или да отворят своето приложение за пазаруване в Amazon и да позволят на микрофона да поддържа гласово активирани поръчки и проследяване на поръчки. Потребителите могат също така да контролират от своите смартфони и други услуги на Amazon, като Amazon Music и Kindle, както и различни интелигентни уреди, като електрически крушки, телевизори и камери за сигурност.

Някои смартфони като Huawei Mate 10 Pro и HTC U11 се продават с Alexa като предварително заредена функция.

Huawei

Устройствата на Huawei, които разчитат на чипа Kirin 970 AI, имат функция на приложението на камерата, която може да идентифицира обект в снимка и да коригира параметрите на камерата, за да може тя да заснеме идеалното изображение. Камерата може да идентифицира хора, храна, текст, животни или портрет. Huawei твърди, че специалният AI чип облекчава някои от процесите от други компоненти на устройствата, като по този начин предпазва смартфоните от бързото им „остаряване“.  Чипът съхранява и поверителна информация от функцията Private Space на Huawei.

 

Вижте защо процесорите за смартфони вече използват изкуствен интелект