Maрс (Mars) е втората най-малка планета в Слънчевата система, която е разположена на 225.3 млн. километра от Земята и има два естествени спътника, които се казват Phobos и Deimos. От своя страна тя е обект на голям интерес сред учените през последните години, а сега от NASA направиха впечатляващо откритие като потвърдиха, че Maрс (Mars) не е суха и безплодна планета, както сме смятали досега, тъй като на повърхността ѝ има вода. От своя страна това увеличава сериозно възможността да намерим и доказателства за живи микроорганизми и други форми на живот на "червената" планета, предаде TheNYTimes.

 

Според данните на учените течната вода се стича под огромните каньони и кратери през летните месеци на Марс (Mars), като вследствие на тези процеси оставя дълги, тъмни петна на нейната повърхност, които те успяват да заснемат и анализират. Някои от тях са с дължина от стотици метри, като постепенно с охлаждането на температурите и настъпването на есента те изсъхват, а на този етап от NASA нямат категоричен отговор как се е появила водата на планетата. Все пак те предполагат, че причината за това са огромни ледени структури, които са разположени под нейната повърхност и тепърва ще са обект на нови изследвания.

 

Въпросните потоци от вода се появяват само, когато температурата на Марс (Mars) достигне до -23 градуса по Целзий, като солите, съдържащи се в нея не ѝ позволяват да замръзне и да се "движи" далече от стандартната температура на замръзване от 0 градуса. Учените от NASA ще продължават да изследват планетата, за да открият още доказателства, а това интересно откритие превръща Марс (Mars) в най-сериозния кандидат да намерим форми на живот извън пределите на Земята. В заключение ще отбележим, че те планират да заложат на изцяло нови методи и технологии, за да успеят да изследват в детайли химичната структура на водните молекули на "червената" планета. 

 

Вижте как да изследваме повърхността на Марс от домовете си