Viber e едно от водещите приложения за комуникация в света, представя резултатите от своята доброволна глобална анкета. В нея от приблизително 340 000 души споделят мнението си за важността на дигиталната поверителност.  77% от потребителите на приложения по целия свят вярват, че дигиталната поверителността е от голямо значение.

В България 81% от потребителите на Viber, участвали в анкетата, споделят, че са загрижени много за сигурността на техните данни и комуникация онлайн - резултат, който е с 1,3% по-висок от средния за региона.

Функционалностите за лична комуникация и криптирането от край до край по подразбиране са най-важни за потребителите, включително и за българите. 67% от тях казват, че техният основен приоритет е разговорите им да останат  лични.

На второ място за тях е важно да се гарантира, че потребителските им данни не се споделят или събират от компанията, извън необходимото за работата на приложението – 17%.

 

 

От регионите, участващи в проучването - което включва Европа, Близкия изток и Северна Африка и Азиатско-тихоокеанския регион - потребителите в западноевропейските държави са най-загрижени за дигиталната си сигурност - 85% от анкетираните заявяват че за тях това е много важно –  това прави почти 10% повече от тези в глобален мащаб.

Освен това 79% от анкетираните в световен мащаб заявяват, че биха сменили приложението си за съобщения поради опасения относно поверителността.

Тъй като кризата с COVID-19 продължава да ускорява дигитализацията в много аспекти от живота, от образованието до работата и до здравеопазването, хората се обръщат към приложения и различни дигитални формати, за да останат свързани с членове на семейството си, приятели и колеги.

Проучването на Rakuten Viber подчертава, че чрез трансформацията, поверителността на данните все още е на първо място за потребителите.

 

 

Какво прави Viber предпочитаното и сигурно приложение: Всички 1:1 чатове и разговори във Viber са защитени с криптиране от край до край. Никой не може да се присъедини или да бъде поканен в групови чатове без разрешение. Приложението предлага също функция за скрити чатове, които могат да бъдат достъпни само с ПИН код.

Сред функциите, които помагат на хората да се чувстват по-защитени са изчезващите съобщения, при които съобщенията се самоунищожават след определен период от време

Подобно на глобалната статистика, близо 100 000 души, или 72% от всички участници в региона на Централна и Източна Европа, придават голямо значение на криптирането от край до край, в сравнение с едва 18% от запитаните в подобна анкета, проведена преди година.