Освен ако не притежавате Pixel или Pixel 2, най-вероятно още не разполагате с Android Oreo на телефона си, но никога не е твърде рано да започнете да мислите за Android P. Малко се знае за следващата версия на мобилната операционна система на Google, но вече има информация, че компанията работи усилено по нея.

 

Google вероятно ще разкрие Android P / Android 9 през март 2018 година, в който момент вероятно софтуера ще бъде достъпен за програмисти. Вероятно ще последват няколко бета версии, завършващи с окончателно пускане през месец август 2018 година. Възможно е, разбира се, графикът леко да се размести, смятат от Tech Radar.

 

Android е много добра мобилна платформа, но винаги има какво още да се поиска.

1. По-бързи ъпдейти за повече устройства

Android отдавна има проблем с фрагментацията, като много от устройствата останаха на много стари версии, а дори и тези, които в крайна сметка получават най-новата версия, това често отнема много месеци.


С Android P бихме искали Google да настоява актуализацията да се появи на повече устройства, и то по-бързо. Това до голяма степен е в ръцете на производителите, но Google може да направи нещо, за да помогне. Всъщност Google вече работи по този въпрос донякъде с Project Treble, функция, която трябва да намали работата на производителите по актуализирането на своите устройства.

2. Движещи се ленти за търсене и уиджити 

Понастоящем те са залепени в горната част на началния екран. Повечето хора вероятно ще бъдат доволни ако биха могли да ги преместват навсякъде на екрана с Android P, както можете с повечето уиджити.

3. Повече персонализиране

Би било добре да видим по-голям потенциал за персонализиране като цяло с Android P. Някои лаунчери на трети страни ви позволяват да персонализирате жестове, екранни преходи и други подобни, но в по-голямата си част това, което виждате, е това, което получавате с Android Oreo.

4. Pixel Launcher достъпен за всички устройства

Приложението Pixel Launcher е налично в Google Play, но е само за собствените устройства на Google, така че с Android P бихме искали да видим, че неговата достъпност и съвместимост се разширяват.

5. Достъпност на всички нови функции

Дори и да получите нова версия на Android на устройството си, не е задължително веднага да получите всички нейни нови функции. Например, Google Assistant отне известно време, за да пристигне на много устройства, дори когато те имаха Android Nougat, а Google Lens не идва като част от основната актуализация на Android Oreo.

 

С Android P бихме искали да видим всички функции, особено големите като тези по-горе, да бъдат достъпни за всички устройства, работещи със софтуера, и да дойдат като част от основната актуализация на Android P.

6. Функцията "картина в картина" за всяко приложение

Picture-in-picture е една от големите нови функции на Android Oreo, но всъщност е доста ограничена, много приложения  не я поддържат. Това може да се промени с течение на времето, но искаме да го видим достъпно за повечето или всички видео приложения като част от Android P.

7. Акцент върху таблетите

Докато Android е чудесна платформа за телефони, имаме усещане, че в последните години не е фокусирана върху таблетите. Това става още по-забележимо сега, когато Apple пусна iOS 11, насочен към таблети. Google би могъл да се поучи от това.

 

Вижте 5 полезни Android функции, които е добре да пробвате