Заради епидемията от COVID19, милиони хора по целия свят трябва да работят от домовете си. Това доведе до голям ръст на приложенията за онлайн видеоконферентни разговори. Едно от най-популярните приложения за тази цел е Zoom. AndroidAuthority обяснява в детайли какво представлява приложението и за кого е подходящо.

 

Полезно: Как да използваме приложението Zoom на компютъра

 

Какво е Zoom 

Това е приложение за видеоконферентни разговори, което е специално разработено за хора, които работят от разстояние.  То позволява на служителите на компании да провеждат онлайн срещи, като поддържа HD видео и аудио, 1000 участници в една сесия и много други неща.

 

 

Основните функции на Zoom:

  • За записва срещите. Записите се пазят в собствен сървър като могат и да се изтеглят на устройството.
  • Споделяне на екрана.
  • Чат. Включително личен чат.
  • „Вдигане на ръка“. Дава сигнал на организатора на срещата, че има въпрос, но без да го прекъсва.
  • Анкети. За по-голяма интерактивност и мотивиране на участие в дискусията.
  • Изключване на звука – организаторът има възможност за изключи микрофона на всеки участник, ако това се налага.

 

Zoom  има и много други функции и услуги. Достъпът до тях зависи от избрания абонаментен план. Цялата комуникация е криптирана и данните също се пазят криптирани. Така никой, дори самата компания на Zoom, не може да слуша и гледа разговорите и презентациите.

 

Полезно: Kак да използваме приложението Zoom от смартфон

 

Колко струва приложението?

Zoom Meetings се предлага в няколко различни плана. Има и безплатна версия, която обаче има ограничения. Тя позволява сесия с до 100 участника, но тя продължав не повече от 40 минути.

 

Платените абонаменти започват от $14.99 и стигат до $19.99. Те дават повече функции, неограничено време на сесиите, повече участници в тях и др. Плаща се от организатора на срещите, докато участниците могат да се включват напълно безплатно. Сумата е месечна, а не за всеки участник.

 

Всеки абонамент предлага и отделни добавки. Така може за по-малко пари да се активират допълнително само някои функции от по-скъп план и така организаторът да си направи персонален план, който да предлага точно функциите, от които има нужда.

 

Залужава ли си приложението?

Логичният въпрос е защо да се плаща за подобно приложение, при положение, че има Skype, който е безплатен. Освен това предлага до 50 участници в един групов чат, без времево ограничение.

 

Това е така, но липсват много допълнителни функции като изключване на микрофоните, съвместна работа по файлове и др. Няма опция „вдигане на ръка“ и др. Skype е най-вече за лични нужди и разговори с приятели, а не за бизнес цели.

 

Все пак има и други алтернативи. Сред тях са Microsoft Teams, Google Hangouts Meet, GoToMeeting, ZoHo Meeting, Webex и т.н. Те също предлагат различни функции, цени и възможности. Затова си струва също да се разгледат преди да се вземе окончателен избор.

 

Какво е Zoom Room?

Това е друга алтернатива на Zoom Meetings. Тя идва от същата компания, като услугата е насочена към големи корпорации. Тя има по-скъп абонамент ($49 на стая), като предоставя допълнителни функции като дспециален дизплай в дадената стая, на който може да се показват файлове, снимки, изображения и др.

 

Zoom Room изисква и купуване на допълнителен хардуер, микрофони, камери, монитори и т.н. Именно затова е подходящо решение за големи компании с много зали за срещи. За по-малките, особено с работещи от разстояние, Zoom Meetings е повече от достатъчно.

 

 

Още от Digital: Платформата Canva позволява да създаваме фонови изображения във видео разговорите от Zoom