Microsoft разработва нова версия на Windows. Компанията я представи заедно с новите устройства от гамата Surface, като я разработва от около две години. Целта на Windows 10X е да постави началото на „нова ера мобилна продуктивност и креативност на два дисплея“. Платформата има доста промени. Pocket-lint обобщава какво трябва да знаем за нея.

 

Любопитно: Microsoft Surface Duo и Surface Neo са устройства с Android OS и Windows 10X, които ще се продават в края на 2020г.

 

Как се произнася Windows 10X?

Apple държи нейните iPhone X модели да се произнасят като “iPhone 10”. Microsoft обаче казва, че Windows 10X се произнася „10 екс“. Има логика, иначе трябваше да бъде Windows 10 10.

 

Какво е Windows 10X?

Това е нова версия на Windows 10, която е специално разработена и оптимизирана за устройства с два дисплея. Основната ѝ цел е да увеличи продуктивността на потребителя и да му позволи да се възползва максимално от тези нови устройства.

 

Windows 10X може лесно да се адаптира към двата дисплея, да улеснява работата с повече от едно приложение едновременно. Освен това е оптимизиран за тънки мобилни устройства с два дисплея, където консумацията на енергия ще е от особено голямо значение.

 

Как работи Windows 10X?

 

Приложенията

Windows 10X изглежда много сходно със стандартната версия. Поддържа всички стандартни приложения в Windows Store, както и Office пакета. Някои от приложенията обаче са оптимизирани специално за тези устройства. Например Outlook се отваря само в единия дисплей, когато показва входящата кутия, а кликването върху дадено писмо го отваря автоматично в другия дисплей.

 

Мултитаскинг

Приложенията ще се отварят в дисплея, в който е натисната тяхната икона. На другия дисплей ще може да се отвори второ приложние, като ще има възможност и само едно приложение да бъде разгърнато на двата дисплея.

 

WonderBar

Това е нова функция за Windows 10X. Когато потребителят постави Bluetooth клавиатура върху един от дисплеите, устройството автоматично я разпознава и активира WonderBar върху секцията от дисплея, която не е покрита от клавиатурата.

 

WonderBar позволява използването на тази зона за гледане на видео, достъп до емоджита и други инструменти в приложенията

 

Какво стана с Windows Lite?

Windows 10X го заменя и подобрява. Отделна Lite версия няма да има.

 

Заменя ли Windows 10 S?

Не, тази версия остава за по-евитни устройства, които да са директен конкурент на Chromebook.

 

Кои устройства могат да използват Windows 10X?

За сега първото устройство с платформата е Surface Neo, което ще бъде пуснато догодина. По същото време Dell, Lenovo, Asus и HP също предвиждат да предложат свои устройства с два дисплея, които ще използват тази операционна система.

 

Кога Windows 10X ще бъде наличен?

Очакванията са, че това ще стане заедно с устройствата, които ще го използват, но не по-рано. Това означава, че ще е през втората половина на 2020 г.

 

Още от Digital: Microsoft разкри как ще изглежда новото Start меню в бъдещите версии на Windows 10