Списъкът с настройките и функциите на нашите Android смартфони е доста обширен и повечето от тях или просто остават незабелязани, или ние умишлено ги пренебрегваме. Wi-Fi Direct е една от тези функции.

 

Ако не сте чували за Wi-Fi Direct или не знаете много по темата, информацията на androidpit ще ви бъде от полза.

Какво е Wi-Fi Direct?

Когато някой спомене Wi-Fi, повечето хора веднага си мислят, че става въпрос за сърфиране в интернет, но има нещо повече от това. Wi-Fi Direct е сертификат на Wi-Fi Alliance, който включва над 600 членове между които са Apple, LG, Intel, Microsoft и Dell. Голяма част от устройствата днес са съвместими с Wi-Fi Direct - най-вече таблетите, лаптопите, цифровите фотоапарати. Samsung Galaxy S (пуснат през 2010 г.) е един от първите смартфони, които включват тази функция, а от Android 4.0 Ice Cream Sandwich всички Android смартфони имат тази функция вградена.

 

Wi-Fi Direct може да се разглежда като вид Wi-Fi от второ поколение, тъй като позволява съвместими устройства, които нямат собствена интернет връзка, да използват връзка от тези които имат (хотспоти, модеми или рутери). Благодарение на Wi-Fi Direct можете да изградите безжична мрежа между няколко устройства. Освен това можете да използвате Wi-Fi Direct в комбинация с Miracast, за да гледате на друго устройство с дисплей. Най-новото поколение Wi-Fi Direct е съвместимо с NFC.

Защо бихте използвали Wi-Fi Direct?

Както бе споменато по-горе, Wi-Fi Direct позволява на устройствата без собствена интернет връзка да се свързват с такива, които имат. В случая с Android смартфоните и устройствата, можете да ги свържете и бързо да прехвърляте файлове между тях, без да се нуждаете от кабели. Така че Wi-Fi Direct е версия на Bluetooth, но предимството на Wi-Fi Direct пред Bluetooth е, че обхватът на Wi-Fi и скоростите на трансфер са значително по-високи от тези на Bluetooth.

Как да настроите Wi-Fi Direct?

Всеки смартфон с Android, който използва Android 4.0 и по-нова версия на платформата, има Wi-Fi Direct функционалност. Докато потребителските интерфейси на системите могат да се различават, настройването на тази функционалност е сравнително проста и унифицирана за всички устройства. Wi-Fi Direct не поддържа вградено прехвърляне на файлове в момента, така че ще трябва да инсталирате приложение от трета страна. Едно такова приложение е Send Anywhere.

 

За да включите Wi-Fi Direct, отидете в Settings -> Connections -> Wi-Fi след което натиснете Wi-Fi Direct таба в горната част. Смартфонът ви ще започне да сканира за устройства, към които може да се свърже.

 

За разлика от Bluetooth, няма бутон или нещо друго, което трябва да докоснете, за да включите Wi-Fi Direct. Wi-Fi Direct е активиран в момента, в който имате стабилна интернет връзка. Това не означава, че Wi-Fi Direct е постоянно включен. Смартфонът ви започва да сканира само устройствата, които се намират наблизо, за да се свърже, когато докоснете таба Wi-Fi Direct.

 

Вижте 6 полезни съвета, които могат да гарантират сигурността ни в Интернет