Бързото зареждане предлага удобен начин да поддържаме телефона си през целия ден със заредена батерия, но дали сме запознати с всичко около тази технология? Qualcomm осигурява Quick Charge технологията за бързо зареждане в редица мобилни телефони. OPPO и OnePlus предлагат нейната разновидност VOOC. MediaTek има Pump Express.

 

Списъкът продължава. Но има също и USB Power Delivery, имащ за цел да бъде по-универсален стандарт за зареждане, който позволява на различни устройства, а не само на смартфони, да се зареждат бързо през USB връзка. А Pixel 2 и Pixel 2 XL са най-новите мобилни телефони, които поддържат спецификацията USB Power Delivery.

 

За да ни помогнат да разберем този все по-често срещан стандарт, от Android Authority публикуват някои важни факти, които е добре да знаем.

 

USB Power Delivery и Type-C

Преди да започнем добре е да се отбележи, че USB Power Delivery и Type-C не са едни и същи, когато става въпрос за захранване.  Може да се появи объркване, защото новите телефони с Power Delivery имат Type-C порт.

 

Всички USB 2.0 устройства осигуряват минимум 500 mA при 5 волта. Тези стойности се увеличават до 900 mA с USB 3.1 порт. USB Type-C портовете могат да бъдат конфигурирани в бързи режими на зареждане на 1,5 или 3,0 A за по-голяма мощност, когато са свързани към други Type-C устройства или зарядни устройства.

 

USB Power Delivery е отделна спецификация, която може да работи с USB 2.0 и 3.0 портове и кабели, но въпреки това ще ви е необходим USB Type-C порт поради комуникационните пинове, използвани от стандарта.

 

Производителите на устройства трябва да поддържат USB Power Delivery в допълнение към задължителните режими на зареждане на основния тип свързване. Това означава, че устройството и зарядното устройство трябва да са съвместими със спецификацията, за да се увеличат скоростите на зареждане, точно както при Quick Charge, Pump Express и други стандарти.

 

По-внимателен поглед към спецификацията

Един от основните мотиви за разработката на USB Power Delivery беше да се създаде един универсален зареждащ стандарт, който би могъл да се използва на всички USB устройства. Целта е да се намалят електронните отпадъци в бъдеще, като се премахне необходимостта от зарядни устройства с различни рейтинги за различните продукти. Стандартът вече е на 3.0 версия, но е обратно съвместим с 2.0 продукти.

 

Независимо от номера на версията, спецификацията обслужва много по-висока мощност от стандартните дизайни за зареждане при смартфоните, тъй като е предназначен за захранване на хард дискове, принтери и дисплеи, както и за по-големи преносими електронни устройства като лаптопи. Спецификацията е с номинал до 100 вата, но повечето продукти за смартфони ще използват режимите от 10 до 18 вата. Използването на режимите на най-високата мощност изисква също така специално класифицирани USB кабели, тъй като стандартните кабели са с максимална мощност от 7.5 W.

 

За сравнение, Quick Charge на Qualcomm поддържа до 36 W, VOOC е 20 W, а повечето други са 15 или 18 W.

 

В допълнение към по-бързото зареждане, този USB стандарт позволява както хост устройството, така и периферните устройства да осигуряват захранване. Можете да използвате телефона си, за да захранвате хард диск в същия порт, използван за зареждане, например. За да разберете колко енергия да прехвърлите на всяко устройство, източникът и хостът трябва да могат да съобщят своите изисквания. Това се осъществява чрез изпращане на малки пакети данни между хостът и източника през линиите за USB комуникация (CC).

 

В този случай, Dual-Role-Data (DRD) порта може да действа като Downstream Facing Port (DFP), за да рекламира поддържаните от него нива на мощност за захранване. Това стартира максималната поддръжка на захранването, но ще намали други режими, ако захранването не може да се справи с изискването. Ако устройството се превключи, за да се превърне в захранващо устройство за периферия, портът се превключва на Upstream Facing Port (UFP), за да изслуша режимите за зареждане, преди да изпрати правилното количество захранване.

 

Предимства за захранването

USB Power Delivery 2.0 въведе някои промени в начина, по който се обработват рейтингите на мощността между устройствата, което прави стандарта по-гъвкав от преди. Старият пакет „Power Profiles“ беше премахнат в PD 2.0 и заменен от Power Rules, който позволяват по-широк диапазон от текущи преговори. Спецификацията USB 3.1 прие „Power Profiles“, но е оценена само до 15W, а не 100W.

 

PD 3.0 направи някои подобрения, за да подобри доставката на енергия, но Power Rules са същите като PD 2.0 продуктите. Те са разделени на четири категории целеви мощности – 7.5W, >15W, >27W и >45W – всяка от които предлага набор от конфигурации на напрежение и ток. Източници, които доставят повече от 15 вата, предлагат напрежение от 5 и 9 волта, а тези, които доставят повече от 27 вата, предлагат 5, 9 и 15 волта, а тези, които доставят повече от 45 вата, предлагат 5, 9, 15 и 20 волта.

 

Максималното захранване от 100 W е постигнато с 20V и до 5А, въпреки че всички други режими се изключват при 3А, в зависимост от необходимата мощност. Например, смартфон, който иска 10 W мощност, ще преговаря за конфигурация 5V, 2A с източника. Лаптоп, който се нуждае от 30 W мощност, може да поиска 15V и 2A от зарядното устройство.

 

Ако две устройства не успеят да комуникират с подходящо Power Rule, USB Power Delivery ще бъде по подразбиране за следващата опция за захранване, поддържана от съответния USB протокол, за да се предотврати повреда.

 

Заключителни мисли


USB Power Delivery е полезна спецификация, позволяваща на широка гама от устройства да си споделят зарядните устройства и дори безпроблемно да се захранват помежду си. Това е добре дошла промяна в свят, в който всеки нов смартфон има свое ново зарядно устройство. За съжаление, обаче, потребителите няма да могат да се ползват от тези предимства, ако не притежават няколко USB PD устройства.

 

На този етап, USB Power Delivery е бонус лукс, а не голяма промяна във възможностите за зареждане. Смартфоните няма да използват режимите за много високо зареждане и досега не се използва за зареждане на телефони по-бързо от другите стандарти.

 

USB Power Delivery също така добавя допълнителни усложнения към USB схемите и разходите за разработка, но капацитетът на USB Type-C от 15 вата сам по себе си е достатъчен, за да зареждате батерията на смартфона си само за 30 минути.

 

Смартфоните не се нуждаят от разгръщане на режима Power Delivery, за да зареждат по-бързо, но подкрепата за универсално USB бързо зареждане ще е добре решение в бъдеще.

 

Вижте кaкво трябва да знаем за безжичното зареждане