Началото на лятото е сезонът на бурите и големите поройни дъждове. Реално погледнато, до момента в България през месец Юни почти не се наблюдават дни в които да не валяло.

За разлика от обикновеният летен дъждец, който дори е приятен, защото ни освежава от жегата, бурите са доста по-сериозни и водят със и след себе си редица неприятности.

Сигурно си спомняте лятото на 2014 година, когато бе регистрирана „Голямата градушка в София“. И до днес могат да е видят автомобили, чиито ламарини са буквално сгънати от ледени късове с размер на яйце.

 

 

Бурите често идват в комбинация с обилни поройни дъждове, които пък водят наводнения. Най-голямото такова у нас е от 2005 година, когато над 70% от територията на страната е засегната от прелели язовири и реки.

Заедно с бурите идват и красивите, но много опасни светлинни явления, които наричаме гръмотевици, светкавици или мълнии.  

 

Каква е разликата между гръмотевица, светкавица и мълния?  

Хората често не правят разлика и използват и трите думи като синоними, но те реално са коренно различни неща. Най-общо казано, светкавиците са това, което виждаме да свети в самите облаците, без да излиза от тях.

 

 

Мълнията вече електричеството, което излиза от облака и достига земята. Тя го прави със скорост от 200 000км/ч. Звукът който генерира тя пък се нарича гръмотевица.

 

Най-дългите светкавици по време на буря

Във видеото което сме приложили над тази статия, можете да видите една от най-продължителните светкавици по време на електрическа буря. Обикновено такива толкова много насъбрано електричество в облаците, води голяма гръмотевична буря.

 

Още от Digital.bg: Google Maps показва странен отпечатък от човешка ръка с размери на стадион (Видео)

 

Музика: Bensound.com