Spotify е цифрова музикална стрийминг услуга, която ви дава достъп до милиони песни, подкасти и видео клипове на музиканти от цял ​​свят.

 

Може да ползвате съдържанието на Spotify безплатно като се регистрирате чрез имейл адрес или чрез Facebook. Абонаментът за Spotify Premium обаче ви дава много повече. Освен това безплатната версия се поддържа от реклами и много прилича на радио станция.

Още от Digital: 7 забавни неща, които може да правим в Spotify

Как работи Spotify?

1. Посетете сайта Spotify и се регистрирайте. Добре е да се регистрирате с Facebook, тъй като ще ви бъде по-лесно да намирате и следвате приятели, както и да споделяте песни с тях.

 

2. Изберете абонамента, който искате. Spotify Premium ви дава достъп до повече функции, по-гъвкав е и ви достъп от повече устройства.

 

3. Изтеглете и инсталирайте безплатното приложението Spotify. Има версии за десктоп компютри, iOS и Android.

 

4. Влезте в профила си и сте готови да се насладите на любимата си музика.

Може ли да се сваля музика от Spotify?

Да, и не. Със Spotify Premium можете да запазите музика, която да може да слушате когато сте офлайн, но това не е същото като свалянето на музика в традиционния смисъл на думата. Например, не можете да надхитрите системата като изтеглите албум и след това анулирате  абонамента си. И не можете да изтеглите песни, които да запишете на CD или да ги копирате на други устройства.


Идеята на офлайн режима на Spotify е да ви даде достъп до любимата ви музика, когато се опитвате да спестите мобилни данни или пътувате някъде, където нямате достъп до интернет. Със Spotify Premium можете да запазите до 3 333 песни, които да слушате офлайн на до три различни устройства. За целта кликнете върху „Save” когато е отворен албума, който искате да изтеглите и да го изслушате офлайн или върху иконата с трите точки в непосредствена близост до песента, която ви интересува и натиснете „Save to Your Music“.

Какво количество данни използва Spotify?

Количеството данни, които Spotify ще ви изгори зависи от качеството на стрийминга, който сте избрали. Ето една груба ориентация, за това колко данни Spotify ще изхаби:

-  Един час възпроизвеждане на музика ще използва около 50 MB данни, когато качеството е настроено на ‘normal‘. 

- Ако сте избрали високо качество на стрийминга (‘high‘), то ще изхабите 1 GB за по-малко от 15 часа.

- Внимавайте когато избирате ‘extreme quality‘, защото ще изхабите 1GB данни за 7 часа.

- Ако гледате видео ще изхабите много повече данни.

Качество на стрийминга и на звука

Качеството на стрийминга в Spotify е на три нива и използва следните битрейт стойности за всяко от нивата на качеството:
-  „Normal“- качество при 96kbps
-  „High” качество при 160kbps
-  „Extreme“ качество при 320kbps

Нивото на качество, което използвате, ще зависи от вашите предпочитания и възможности за избор около използването на данни, но трябва да имате предвид че този избор е достъпен само за Spotify Premium абонатите.

Как да откриваме хора и приятели на Spotify?

Ако се регистрирате в Spotify с Facebook профила си или на по-късен етап свържете Spotify акаунта си с Facebook акаунта си. Това ще улесни намирането и следването на приятелите ви. Друг начин за откриване на хора в Spotify е като използвате полето за търсене на десктоп версията и използвате формата: spotify:user:USERNAME. Заменете USERNAME с името на вашия приятел.

Как се създават плейлисти и се открива нова музика в Spotify?

За да създадете плейлист, трябва само да кликнете върху бутона „Add to Playlist“ в дясно от песента, която искате да добавите или да кликнете върху иконата с трите точки в непосредствена близост до някоя песен в приложението.

 

Spotify е умна услуга, която ви опознава колкото повече я използвате. След време тя ще се научи да разпознава музиката която би ви харесала, за да може да ви препоръчва нова  музика. Когато отворите таба „Discover“ на приложението, ще намерите редица препоръки, базирани на последните ви избори.

 

„Discover Weekly“ е плейлист, който автоматично се актуализира от Spotify всеки понеделник и включва няколко различни песни, базирани на това, което сте слушали наскоро.


„Radar Release“ е подбор на нови песни от музиканти, които следвате в Spotify. Трябва да отбележим, че ако следвате любимите си музиканти, ще получавате уведомления и известия, когато те пуснат нещо ново.

 

Oще от Digital: Какво да направим, ако Spotify не разпознава microSD картата в смартфон с Android

 

За да откривате нова музика, кликнете върху менюто, тоест иконата с три точки и изберете „Go to Playlist Radio“, за да бъдете отведени до автоматично генерирана радио станция, която представлява селекция от музика въз основа на съдържанието на оригиналния плейлист.

 

Можете да използвате тази логика с конкретни песни или изпълнители, като изберете да слушате 'artist radio' или 'song radio'. Това са чудесни начини да откривате нова музика, която отговаря на вашите предпочитания.

 

Вижте най-добрите Android приложения за стрийминг на музика