Със сигурност основна част от борбата с COVID-19 е в навременно установяване на наличието на коварния вирус в организма ни. Най-сигурният начин да разберете дали сте заразени е с помощта на PCR тест. Наравно с положителните си страни обаче, той има и няколко недостатъка.

 

Цената на PCR и антигеннен тест за COVID-19

Първия и най-съществен е, че този начин на установяване на Коронавирус в тялото ви струва доста. Кратка справка показва, че цената на PCR в България започва от около 100 лева. При наличие на симптоматика, вече личните лекари могат да дават направление за теста, но това няма да ви спаси от следващите неудобства, които са бавното излизане на резултатите от него и дългото чакане по опашки.

 

 

Впрочем, дори и да сте здрави, на опашките съществува шанс да се заразите, защото там със сигурност има поне един болен около вас. Далеч не толкова скъп е по-бързият антигенен тест, но и за него трябва да чакате, а и все пак да давате всеки ден определена сума не е рентабилно. В повечето случаи при тестовете има и още един неприятен фактор, който е че ще ви се бърка с шиш дълбоко в гърлото и носа.

В тази статия ще ви запознаем с един друг, ставащ все по-популярен начин на дианостициране, при който не се тествате за Коронавирус, а се тествате чрез метода на изключването на симптоматиката, следейки за един от ключовите признаци, че нещо не е наред с тялото ви, следствие на което е добре да се консултирате с лекар и вече да направите някой от споменатите по-обстойни тестове.

 

 

Става дума за интересни и полезни устройства, които измерват наситеността на кислород в кръвта ви. Това са така наречените оксиметри. Подобни устройства отдавна се използват в болничните заведения и със сигурност сте виждали във филмите с медицинска тематика.

Когато дишате, кислородът навлиза в белите ви дробове, преминава през тънки мембрани и навлиза в кръвния поток - където след това се улавя от червените кръвни клетки и се пренася към различни органи в тялото ви.

 

 

Оксиметър е безболезнен и надежден начин да се измерват нивата на кислород в кръвта на всеки човек. Той представлява малко устройство, което обикновено се поставя на върха на пръста и използва инфрачервена рефракция на светлината, за да измери колко добре кислородът се свързва с червените кръвни клетки. По този начин оксиметърът отчита нивата на кислород в кръвта чрез измерване на кислородното насищане, наречено периферно капилярно кислородно насищане или иначе казано SpO2.

На теория всичко звучи чудесно, но тук идва въпроса „Как оксиметърът може да ни помогне срещу COVID-19?“. За да разберем, до колко това е възможно, потърсихме мнението на специалист с преки наблюдения по въпроса. В своя публикация в реномираното американско здравно издание Houston Methodist, пулмологът д-р Тим Конъли споделя:

 

 

„COVID-19 навлиза в тялото през дихателната система, причинявайки директно увреждане на белите дробове на човек чрез възпаление, което често води и до пневмония. Тези увреждания могат да повлияят негативно на това колко добре се пренася кислородът в кръвния поток. Като ждането може да възникне на няколко етапа в развитието на COVID-19 инфекцията, а не само при критично болни пациенти.

Ако човек има лек случай на COVID-19 и се самолекува в домашни условия, оксиметърът може да бъде полезен инструмент за проверка на нивата на кислород, така че ниските нива на кислород да могат да бъдат уловени рано и да се вземат по-нататъшни мерки.“

 

 

В проучването се споменават още полезни данни, като например, че при здрав човек, SpO2 е в диапазона 100% - 96%, а при човек с лека форма на COVID-19, който е на домашно лечение, SpO2 трябва да е в диапазона 92% - 90%. Ако показателят започне да пада под тази граница, болният трябва да се консултира с лекар.

Споменава се, че оксиметърът може да дава отклонения от нормата в някои определени случаи. Например при хора с проблеми с кръвообращението, с лош приток на кръв към крайниците, студени ръце, съдови заболявания или Синдром на Рейно. Трябва да се има предвид, че смущения в прецизността на устройствата дават още изкуствени нокти и дори някои по-специфични цветове лак, като например тъмно червен и син.

 

Оксиметър цена

В контекста на тази статия, Digital.bg направи проучване, какви видове оксиметри се предлагат в България. Останахме приятно изненадани, когато открихме, че Smartfonix, който е вносител на висококачествените смартфони като Ulefone и Blackview които сме ви показвали във видео ревютата си, предлага и три модела оксиметри. Като цента и на трите е съвсем достъпна.

 

OxyOne

С най-ниска цена е оксиметърът OxyOne. Това базов модел, който обаче не е лишен от функционалности и ще ви върши чудесна работа, без да се притеснявате, че сте дали много пари за него. Той е със синьо-бял корпус с размери 57мм на 31мм на 32мм .

Има TFT дисплей и се захранва от 2 батерии ААА. С него се работи много лесно - има един физически бутон за активиране, а на дисплея си показва SpO2 и пулс.

 

OxyBlue

Съвсем малко по-скъп е оксиметърът OxyBlue. Той е с подобен на OxyOne дизайн и с почти същите размери 58мм на 30мм на 30мм, но вече ви дава възможност да правите мониторинг на получената информация директно от смартфона си.

 

Много практично и удобно. Захранването на модела отново става посредством 2 батерии ААА.

 

OxyOled

Топ моделът който откриваме в Smartfonix.com е оксиметър OxyOled. Той вече е с черен корпус и има multi-direction дисплей, който позволява хоризонтално и вертикално завъртане. Дисплеят е OLED с резолюция 128х64 пиксела и е двуцветен. Този оксиметър е супер бърз и дава данни за показателите ви само 8 секунди след поставянето върху пръста ви. Джаджата е с ниска консумация на електроенергия и батерията ви е достатъчна за до 6 часа постоянен мониторинг.

Ако искате да научите каква точно е цената на всеки един от моделите OxyOne, OxyBlue или OxyOled, в момента в който четете тази статия, можете да го направите като посетите официалният сайт на вносителя им в България – Smartfonix.com

В заключение на статията, която посветихме на полезното устройство оксиметър, ще споделим още нещо, което със сигурност искате да знаете. Интересно е да се отбележи, че макар и в редки случаи, но клиничната практика познава такива в които човек привидно изглежда добре, но реално е с много ниски нива на кислород. Този феномен лекарите наричар „щастлива хипоксия“. В този случай, всеки от изброените оксиметри би бил идеален помощник за навременно диагностициране на заболяването.

Със сигурност смятаме тези джаджи за много полезни, но не трябва да имате оксиметъра за скринингов тест за COVID-19. Винаги трябва да имате едно на ум, защото Коронавирус е доста опасен и много коварен. Историята на вируса познава случаи на хора с положителен тест за COVID-19, които като симптоматика имат много силни пристъпи на треска, мускулни болки и остри проблеми със стомашно-чревния тракт, но не демонстрират ниски нива на кислород.