Кой е най-подходящият текст към видео, което публикувате в TikTok? това е въпрос който вълнува мнозина и тук Digital.bg ще му даде подробен отговор, като ще обърне внимание на 5 ключови насоки във всяка публикация.

 

 

Преди да публикувате видеото си, TikTok ви дава възможност да добавите текст с обем до 150 символа. Нашият съвет е задължително се възползвайте от тази функция. Най-неправилното нещо е просто да оставите полето празно. Някои хора правят този пропуск просто заради незнание или от мързел, други пък смятайки, че така няма да закрият от зрителната площ на видеото си. При вторите има някаква известна доза логика и по тази причина съветваме, когато снимате видеото да си оставяте в долната част на кадъра някакъв пасивен аванс. Тоест ако снимате храна, гледайте в долната част на кадъра да стои масата, а самото блюдо да е малко по-нагоре.

И така, какви са тези 150 символа и за какво да ги използваме? Това е пространство в което можете да сложите хаштагове или текст. Ако сте начинаещи и още нямате достатъчно последователи, наблягайте на хаштаговете, за сметка на текста. Те са тези помощници, които ще изпращат директно зрители към видеото ви от свързани чрез хаштага други видеа. По тази причина, използвайте популярни хаштагове, които можете да откриете в онлайн генератори на такива или ги копирайте от подобни на вашето видеа в популярните TikTok профили. Ако обаче сте натрупали вече аудитория от поне няколко хиляди последователя, вече слагайте по не повече от 5 хаштага. Останалите символи, които ви остават, можете да използвате, за да привлечете вниманието на хората, които гледат видеото ви.

 

 

За да стане то популярно и да излиза на предни позиции в препоръчани за гледане видеа, то не трябва да е само много гледано, но и да отговаря на няколко други съпътстващи фактора, които отговарят на критериите на сложните алгоритми на TikTok. Петте най-основни от тях са - харесването, следването, продължителността на гледането, коментирането и споделянето. Ето и как тези четири фактора са свързани с текста, който можете да добавите към видеото си и как той може да им повлияе позитивно.

 

 

Да започнем с харесването. Това че някой случайно и ли не е попаднал на видеото ви, не значи, че той ще го хареса. По тази причина в текста е хубаво да добавяте емотиконка със сърце и въпрос или риторичен въпрос. Да кажем, че сте с кулинарен профил в TikTok. В този случай удачен въпрос към видео би бил например “Обичаш шоколад нали?!” Ако пък публикувате видео свързано с автомобили. Текстът трябва да е в стил “Аз обичам BMW”. Като в текста винаги трябва да присъстват думи като “обичам” “харесвам” “like”. На подсъзнателно ниво, те ще подтикнат човека, който гледа видеото да кликне върху сърце в дясно, за да хареса видеото ви. Това автоматично ще го изстреля на по-високи позиции в ранглистата на TikTok.

Как да накарате хората да ви последват. Това може да стане по естествен път, но все пак е добре да ги подсетите да го направят или най-добре да ги подтикнете индиректно да разгледат профила ви. За целта можете да напишете “Очаквайте още по-интересната втора част на видеото”. Така, за да я видят, хората непременно ще ви последват. Можете да действате и малко по-агресивно, макар практиката да показва, че този подход понякога не се харесва на потребителите и има обратен ефект. Но ако все пак решите да действате така напишете “Ще кача продължението ако събера 10 000 последователя”. Но правете това, само ако качвате нещо много интересно, което смятате, че ще стане популярно. Защото както знаете, TikTok не позволява текста на вече публикувано видео да се променя последствие.

 

 

Що се отнася до продължителността на гледането на дадено видео. Ако то се гледа от началото до края, това оказва положително влияние на индексирането му. Можете да правите кратки видео клипове, но и това не им гарантира добро индексиране. Защото, колкото по-дълго е видеото в TikTok, ако то се гледа от зрителите от началото до края, толкова по-добре ще се индексира то. По тази причина, в тези 150 символа, които имате на разположение, можете да използвате няколко хитрости, които да накарат зрителите да изгледат цялото видео. Например напишете “Неочакван край на видеото” или “Няма да повярвате какво ще се случи накрая”. Тези насочващи изречения ще подтикнат зрителите да изгледат цялото видео, защото както знаете TikTok не дава опция за превъртане на видеото. Пишете такива текстове обаче, само ако наистина в края се случва нещо интересно. Защото в противен случай зрителите просто ще натиснат, че не са заинтересовани или ще блокират профила ви, защото сте ги излъгали, а това също оказва влияние на цялостното ви индексиране.

Коментарът също е нещо основно, което индексира видеото ви на по-горни позиции в чарта на TikTok. Щом потребителите коментират, значи във видеото има нещо интересно, което алгоритъма на TikTok отчита като дискусия. За целта в текста можете да напишете някой въпрос като “Кой любимият ви футболист?” ако профила ви е свързан с футбол или “BMW ли Mercedes?” ако във видеото ви са показани автомобили на двете марки, в случай че профилът ви е автомобилен. Можете да се заиграете и с емотиконите :-) за “харесвам” или :-( за “не харесвам”. Да дори само един емотикон в отговора се отчита от TikTok като дискусионен коментар. След като сте получили коментари, веднага им давайте по един лайк. А няколко дни по-късно им отговорете. Така ще напомните за профила си на зрителя, който е коментирал и той отново ще го посети.

 

 

Споделянето на видеото не е задължително, но е препоръчително за популярността ви. Например можете да напишете “Отбележете приятел, който ще хареса това” или “Разсмейте приятелите си, като им го покажете.”